Στην Ιταλία ο Πούτιν - Επίσκεψη στο Βατικανό και συνάντηση με Μπερλουσκόνι

Στην Ιταλία ο Πούτιν - Επίσκεψη στο Βατικανό και συνάντηση με Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
0

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται σήμερα στη Ρώμη από την ιταλική κυβέρνηση και στο Βατικανό από τον Πάπα Φραγκίσκο, μια επίσκεψη αστραπή που πραγματοποιείται σ' ένα πλαίσιο κρίσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε καθώς και με τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι ντι Μάιο.

«Τα οικονομικά ζητήματα θα έχουν προτεραιότητα. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας δεν καταφέρνουν να ανέβουν και πάλι στο επίπεδο που ήταν πριν από το 2014» (54 δισεκ. δολάρια), υπογράμμισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της επίσκεψης. «Εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των δικών μας ανταποδοτικών κυρώσεων, η Ιταλία έχει κατέβει από την 3η-4η θέση στον κατάλογο των οικονομικών εταίρων μας, στην 8η», δήλωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να συνομιλήσει με τις ιταλικές αρχές σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, καθώς και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 μήνες, αντιμετωπίζει ευνοϊκά τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας και ισχυρός ανήρ της κυβέρνησης, είναι ένας από τους ένθερμους θαυμαστές του: «άνδρες όπως αυτόν, που έχουν στην καρδιά τους το συμφέρον των πολιτών τους, χρειαζόμαστε δεκάδες» στην Ιταλία, δήλωσε. «Θα είμαστε αυτοί που θα προωθήσουν μια αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων» που επιβλήθηκαν από την ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, είχε δηλώσει στην αρχή της θητείας του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιταλία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς βρίσκονται στο χειρότερο σημείο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με τη Συρία και την Ουκρανία, υποψιών για ανάμιξη σε εκλογικές αναμετρήσεις και κατηγοριών για κατασκοπεία.

Στην Ιταλία ο Πούτιν - Επίσκεψη στο Βατικανό και συνάντηση με Μπερλουσκόνι Facebook Twitter

Επίσκεψη στο Βατικανό

 

Στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει στο Βατικανό τον πάπα Φραγκίσκο. Η συνάντηση αυτή θα είναι η τρίτη μεταξύ των δύο ανδρών. Ο πάπας είχε υποδεχθεί για τελευταία φορά τον Ρώσο πρόεδρο τον Ιούνιο του 2015. Με την ευκαιρία εκείνη ο πάπας είχε καλέσει τον επικεφαλής του Κρεμλίνου «να κάνει μια σημαντική και ειλικρινή προσπάθεια για να φέρει την ειρήνη» στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες στη χώρα αυτή, όπως επιθυμούσαν οι ουκρανοί καθολικοί. 

Σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πάπας πρόκειται να συζητήσουν κυρίως για την «προστασία των χριστιανικών ιερών τόπων στη Συρία», αποκάλυψε ο Ουσακόφ. «Προς το παρόν δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη ενδεχόμενη πρόσκληση του πάπα για να επισκεφθεί τη Ρωσία», είχε διευκρινίσει χθες ο Γιούρι Ουσακόφ.

Ανεπίσημη επίσκεψη στον Μπερλουσκόνι

 

Για την επίσκεψη αυτή, σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Ρώμης -συνολικά 50 δρόμοι- έχει αποκλειστεί από την κυκλοφορία. Ο Ρώσος πρόεδρος θα γευματίσει με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, πριν συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Έπειτα από μια κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Πούτιν και Κόντε θα εκφωνήσουν ομιλίες σ' ένα φόρουμ ρωσο-ιταλικού διαλόγου.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο, θα τους συναντήσουν στη συνέχεια για το επίσημο δείπνο. Πριν αναχωρήσει το βράδυ από την Ιταλία, ο Πούτιν θα δει επίσης ανεπίσημα τον μεγάλο φίλο του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ