Βία και δακρυγόνα κατά του Pride στην Κωνσταντινούπολη

Βία και δακρυγόνα κατά του Pride στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
1

Για ακόμη μια χρονιά η απάντηση στο Pride της Κωνσταντινούπολης δόθηκε με πλαστικές σφαίρες και βία εναντίον των διαδηλωτών.

Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να προωθήσουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας την Κυριακή, πριν η αστυνομία διαλύσει το πλήθος καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει το Pride για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

 

Προτού η αστυνομία διαλύσει τη διαδήλωση, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και φώναξαν συνθήματα κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι το γραφείο του αστυνομικού διοικητή της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την πορεία.

Η αστυνομία επέτρεψε στους αντιπροσώπους να προβούν σε σύντομη δήλωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προτού οι αξιωματικοί διαλύσουν το πλήθος με δακρυγόνα ενώ είχαν επιστρατευθεί ακόμη και σκυλιά.

Η ομάδα Pride της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον ακτιβισμό και να επιδιώκει αλλαγές στους τουρκικούς νόμους. Η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει την Τουρκία να άρει την «αυθαίρετη απαγόρευση» για την πορεία της υπερηφάνειας. Είπε ότι οι αρχές απέρριψαν όλες τις προτεινόμενες τοποθεσίες στην πόλη, θεωρώντας την κοινότητα LGBT «κοινωνικά ανάρμοστη».

Βία και δακρυγόνα κατά του Pride στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Βία και δακρυγόνα κατά του Pride στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter

Αν και η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες, οι ομάδες ακτιβιστών λένε ότι οι διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είπε σε μια ομάδα δημοσιογράφων την Παρασκευή ότι κάθε ομάδα θα πρέπει να μπορεί να διαμαρτυρηθεί αν δεν διαταράσσεται η ειρήνη και δεσμεύθηκε ότι θα συζητήσει τους λόγους της απαγόρευσης με τις αρμόδιες αρχές.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια