Καρόλα Ρακέτε: Βερολίνο εναντίον Ρώμης για τη σύλληψη της καπετάνισσας που αψήφησε τον Σαλβίνι

Καρόλα Ρακέτε: Βερολίνο εναντίον Ρώμης για τη σύλληψη της καπετάνισσας που αψήφησε τον Σαλβίνι Facebook Twitter
Kαρόλα Ρακέτε: To διαδίκτυο την υπερασπίζεται, η Ιταλία τη θεωρεί εγκληματία και η Γερμανία ζητά να αφεθεί ελεύθερη
0

Με μεγάλη μερίδα χρηστών του διαδικτύου να εκφράζει στήριξη στο πρόσωπό της, η 31 ετών καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε είναι στο προσκήνιο και ως πρωταγωνίστρια διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου.

Μετά τη σύλληψή της στην Ιταλία χθες, η γερμανίδα που αψήφησε την απαγόρευση και ελλιμένισε το πλοίο με τους δεκάδες μετανάστες στη Λαμπεντούζα συνελήφθη και αντιμετωπίζει έως και δέκα χρόνια φυλάκισης. 

Το γερμανικό σκάφος διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε και η Καρόλα Ρακέτε τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το Σάββατο, γιατί αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, εντείνοντας τη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ένας δηκτικός δεξιός επικριτής των διασώσεων μεταναστών, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της καπετάνισσας του Sea-Watch 3 κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με εγκληματίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προέτρεψε τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν την αντίδρασή τους: «Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται», έγραψε στο Twitter. «Εναπόκειται στα ιταλικά δικαστήρια να αποσαφηνίσουν γρήγορα τις κατηγορίες».

Καρόλα Ρακέτε: Βερολίνο εναντίον Ρώμης για τη σύλληψη της καπετάνισσας που αψήφησε τον Σαλβίνι Facebook Twitter

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης έδεσε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα. Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.

Η Ρακέτε λέγεται ότι ζήτησε συγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: «Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos.

Σε βάρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sea-Watch μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ (22.800 δολάρια) σύμφωνα με νέο ιταλικό νόμο για τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και παραβιάζουν τις εντολές να μείνουν εκτός των ιταλικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νοέγκεμπαουερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa ότι η απόφαση να δέσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα ελήφθη γιατί η κατάσταση πάνω στο πλοίο είχε γίνει αφόρητη για το πλήρωμα έπειτα από δύο και πλέον εβδομάδες στη θάλασσα. «Ήταν η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων», είπε.

Η Ρακέτε έχει τεθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό από τους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Η ίδια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

«Έβγαλαν τις μάσκες τους: Αυτοί είναι εγκληματίες», δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μετά τον ελλιμενισμό του Sea-Watch στη Λαμπεντούζα. «Είναι ωραίο να λένε σώζουμε ζωές, αλλά παραλίγο να σκοτώσουν ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν κάλεσε την Ιταλία να αφήσει ελεύθερη την Ρακέτε. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον ομόλογό του της Ιταλίας 'Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι στο Facebook, ο 'Ασελμπορν είπε ότι η Ρακέτε προσπαθούσε μόνο να σώσει ζωές όταν αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στη Λαμπεντούζα.

Στο απόηχο των σχολίων του Μάας, ο 'Ασελμπορν έγραψε: «Η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι καθήκον και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται έγκλημα", από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να θεωρείται αυτό το καθήκον ότι θα συνιστούσε έγκλημα».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάσωσης μεταναστών, ο 'Ασελμπορν διαβεβαίωσε την Ιταλία ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη υποδεχόμενο αιτούντες άσυλο που θα αποβιβαστούν στις ακτές της από πλοία που διαχειρίζονται μκο. Ο Σαλβίνι υπεραμύνθηκε τη σκληρή στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του βοήθησαν στην αφύπνιση της Ευρώπης παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην πολιτική ασύλου στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, η επόμενη αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει. Τα πλοία διάσωσης Open Arms της ισπανικής μκο Proactiva Open Arms και Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea-Eye εστάλησαν στη Μεσόγειο, στ΄ανοικτά των λιβυκών αρχών. Ο Σαλβίνι απευθυνόμενος στις δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις είπε: «Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά μην μας περνάτε για ανόητους».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ