Νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά από εκπρόσωπο του κυβερνώντος ΑΚΡ εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, είδαν το φως της δημοσιότητας στον απόηχο των αυστηρών προειδοποιήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού εναντίον της Τουρκίας

 

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας μέσω του εκπροσώπου του Ομέρ Τσελίκ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σέβεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην κάνει «κούφιες» δηλώσεις, τις οποίες δεν μπορεί να στηρίξει. Παράλληλα υποστήριξε πως η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί την Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν (AKP), προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τις «κούφιες» δηλώσεις και υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να βάλουν χέρι στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ με πραγματικά πυρά. «Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις σκληρές δηλώσεις. Είναι μια προσπάθεια να μας απειλήσει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί απειλητικά επιχειρήματα που δεν μπορεί να υποστηρίξει», υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος και υπογράμμισε ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να αντιδράσει σε όποια απόπειρα επίθεσης στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, όπως και σε εκείνα της ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με το Anadolu διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «πρέπει να χρησιμοποιεί γλώσσα με σεβασμό απέναντι στον πρόεδρό μας». 

 

Προειδοποιήσεις Τσίπρα

 

 

Τα σχόλια του Τσελίκ ήρθαν λίγες ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, από την Κύπρο, ότι θα υπάρξει τίμημα αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

«Απαντώ στον κ. Ερντογάν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας, της αποφασιστικότητας και του διεθνούς δικαίου. Μιλάω έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει κανένα νόημα η τακτική της κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κάποιος άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει δυνατότητα αποτροπής. Πρέπει να σταματήσουν εδώ οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γιατί θα υπάρξει σοβαρό τίμημα ως προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».