Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αφού το ευρωπαϊκό συμβούλιο κάνει λόγο για «στοχευμένα μέτρα» για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

Στο κείμενο που εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών, γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέρα από την απλή καταδίκη για την πρακτική της Τουρκίας. Παράλληλα υποστηρίζεται το σενάριο της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στις προειδοποιήσεις να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Παράλληλα επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές, καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

 

Νωρίτερα, στο προσχέδιο των 28 κρατών μελών τονιζόταν πως η ΕΕ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί» τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, ενώ γινόταν δεκτή η πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

 

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «28» της ΕΕ ανέφεραν: «Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».