Έμπλεξε άσχημα ο Τζον Κιούζακ με ένα tweet που μοίρασε, το οποίο θεωρήθηκε κατάφωρα αντισημιτικό. Είναι ένα καρτούν που δείχνει ένα χέρι με το Άστρο του Δαυίδ στο μανίκι να συνθλίβει ανθρώπους και μια λεζάντα που δεν ανήκει στον Βολταίρο αλλά σε Αμερικανό νεοναζί.  Ο Τζον Κιούζακ υπερασπίστηκε την πρόθεσή του να κάνει retweet την συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη εικόνα λέγοντας ότι η καταπίεση των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού είχε αποσύρει το retweet του.

 

Ο ηθοποιός έκανε retweet μια εικόνα που παρουσιάζει ένα γιγαντιαίο χέρι το οποίο φέρει ως σύμβολο το Άστρο του Δαυίδ και συνθλίβει μια ομάδα ανθρώπων. Η λεζάντα γράφει: «Αν θες να μάθεις ποιος σε εξουσιάζει, αναζήτησε απλώς αυτούς στους οποίους δεν επιτρέπεται να κάνεις κριτική».

 

Σύμφωνα με το πρωτότυπο tweet, η φράση ανήκει στον Βολταίρο, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για «κλασική» Alt-Right ατάκα του επιφανούς Αμερικανού λευκού εθνικιστή / νεοναζί Κέβιν Άλφρεντ Στορμ.

 

 

 

 

Ο Τζον Κιούζακ κοινοποίησε το tweet γράφοντας τη φράση «Ακολούθα τα λεφτά» ("Follow the money").

 

Αφότου αντιλήφθηκε την πατρότητα της αρχικής λεζάντας, ο Κιούζακ έγραψε: «Νόμιζα ότι απλά κοινοποιούσα ένα tweet υπέρ της Παλαιστίνης σε προηγούμενη ανάρτηση. Τελικά μάλλον προήλθε από εντελώς διαφορετική πηγή. Κακώς έκανα retweet. Είναι φανερό ότι ακόμα κι αν δεν έχεις καμία απολύτως αντισημιτική πρόθεση, το καρτούν είναι αντισημιτικό επειδή αναπαράγει αντιεβραϊκά στερεότυπα ασχέτως αν είναι δίκαια η κριτική κατά της συστημικής βίας που ασκεί το Ισραήλ».

 

Πολλοί πάντως δεν ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν την εξήγηση που έδωσε ο 52χρονος ηθοποιός, κατηγορώντας τον ότι υπερασπίστηκε την ανάρτηση του πριν αναγκαστεί διστακτικά να την κατεβάσει.

 

Στη συνέχεια κατέβασε και μια άλλη ανάρτηση στην οποία έγραφε, απαντώντας στις κατηγορίες που δέχτηκε για το tweet με το αντισημιτικό καρτούν: «Πιστεύετε δηλαδή ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει ακρότητες κατά των Παλαιστινίων; Σε ποιον πλανήτη ζείτε;»

 

Με στοιχεία από τον Independent