Daily Sabah: Οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν για εποικισμό τη σφραγισμένη Αμμόχωστο

Daily Sabah: Οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν για εποικισμό τη σφραγισμένη Αμμόχωστο Facebook Twitter
ΕΡΑ
8

Τη σφραγισμένη από το 1974 Αμμόχωστο δηλώνουν πως ανοίγουν για εποικισμό οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Sabah.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του ψευδοκράτους φέρεται να πήρε σήμερα την απόφαση για τον εποικισμό του παραθαλάσσιου Βαρώσι (ή Βαρώσια), την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου με την τουρκική εφημερίδα να αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για την προσάρτηση της περιοχής. «Το Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός  εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören News Agency (DHA).

Ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Θα διαπιστώσει, είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία. Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Προστατευόμενη από τον ΟΗΕ

Η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η Αμμόχωστος θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία, καθώς η Αμμόχωστος αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους. Όπως σημειώνει πάντως η Daily Sabah, η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ από το 1984 σύμφωνα με το οποίο η πόλη μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου. Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Διεθνή
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Όσο υποχωρούμε και δείχνουμε «υπευθυνότητα» και «σωφροσύνη» τόσο ο δικτάτορας της Τουρκίας αποθρασύνεται. Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε κι εμείς να ζητάμε;;;
Όσο κακό έχουν κάνει οι εργατοπατέρες στα εργασιακά ξεχειλωνοντας έννοιες και οδηγώντας στην απαξίωση άλλο τόσο έχουν κάνει και τα χρυσαυγιτοειδή στα εθνικά συμφέροντα.Ντρέπεσαι να μιλήσεις για τα αυτονόητα μην παρεξηγηθείς. Αλλά επειδή δεν νιώθω ότι πρέπει να δείξω πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων σε κανέναν λέω.Η Ελλάδα έχει την χειρότερη γείτονα που υπάρχει στον κόσμο. Είναι οι de facto ιδρυτές του ναζισμού. Των εθνικών εκκαθαρίσεων. Και ιστορικά είναι πλήρως ατιμώρητοι. Και για αυτό αλαζόνες.Αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει και οικονομικά και διπλωματικά και -δυστυχως- στρατιωτικά να είμαστε ανταγωνιστικοί.Η φύση μισεί το κενό. Η αριστεριστικη υποχωρητικότητα που επιδεικνύουμε στα πάντα είναι λάθος. Τα όμοια θεραπεύονται με όμοια. Κι αν ο αντίπαλός σου είναι ακραίος εθνικιστής πρέπει και εσυ να επιστρατεύσεις παρόμοιες μεθόδους για να επιβιώσεις. Έχουμε, νομίζω, τα εχέγγυα και τις δικλείδες ασφαλείας να το κάνουμε υγιώς.Και για να τον κάνουμε υγιώς πρέπει να βγάλουμε τους ημιτρελους της ΧΑ εκτός. Να τελειώνει ιστορία αυτή.
@ βλαχάκι (το)Σε πάω.Διαφωνώ μαζί σου στο 99% αλλά μα τον Τουτατίς ενίοτε σε κάνω πολύ κέφι.Αν μη τι άλλο κατανοείς. Πράγμα που σε κάνει ύποπτο όταν το παίζεις Κινέζος...