Τουρκία για ΑΟΖ: Eκτός πραγματικότητας η απόφαση των Med 7

Τουρκία για ΑΟΖ: Eκτός πραγματικότητας η απόφαση των Med 7 Facebook Twitter
1

Με σκληρό μήνυμα απάντησε η Τουρκία στις προειδοποιήσεις των ηγετών των χωρών του Νότου της ΕΕ (Med 7) να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει μάλιστα ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της Med7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

«Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την διακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες που αφορούν στην ασφάλειά τους. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Η Άγκυρα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία «παράνομη χώρα», την οποία η Ε.Ε. στηρίζει μαζί με τη 'μαξιμαλιστική' θεωρία που έχει η Κύπρος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της στη Μεσόγειο. «Η ανακοίνωση στηρίζει επίσης τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Νότιας Κύπρου, η οποία αποτελεί από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, τόσο η ΕΕ όσο και κάθε μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να επικυρώνουν την αξίωση μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, δεν είναι μια κανονική χώρα ώστε να σφετερίζεται τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία του νησιού».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και αυτά των Τουρκοκυπρίων. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια