Σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία οι ευρωεκλογές διεξάγονται σήμερα, Σάββατο, ενώ ήδη τις προηγούμενες μέρες ψήφισαν Βρετανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Τσεχία. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι ευρωεκλογές διεξάγονται αύριο, Κυριακή. 

 

Από την Πέμπτη ως αύριο Κυριακή, περίπου 418 εκατομμύρια πολίτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο και, δυνητικά, να εγείρουν εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμμετοχή είναι συνήθως χαμηλότερη στις ευρωεκλογές, κάτι που συχνά ευνοεί περιθωριακά κόμματα.

 

Στην Τσεχία, η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα, με τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το φιλελεύθερο-λαϊκιστικό ANO και τους σοσιαλδημοκράτες, να διεκδικούν τις περισσότερες από τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.

 

Στη γειτονική Σλοβακία, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 13 ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή στη χώρα αυτή το 2014 δεν ξεπέρασε το 13%, ήταν χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη στην Τσεχία.

 

Στη Λετονία, 1,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν οκτώ ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα το εκλογικό σώμα των 370.000 ψηφοφόρων καλείται να επιλέξει έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

 

Η ψηφοφορία στη Μάλτα έχει την ιδιομορφία ότι επιτρέπεται η συμμετοχή από τα 16 έτη. Στη Μάλτα εξάλλου καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής -- ανήλθε στο 75% το 2014 -- παρότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική, όπως σε άλλες χώρες-μέλη.