Ελβετία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για την οπλοκατοχή

Ελβετία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για την οπλοκατοχή Facebook Twitter
0

Ένα κρίσιμο δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ελβετία με θέμα την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία. 

Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν αν συντάσσονται με την σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως συμμετέχει στη Συνθήκη Σένγκεν. 

Αν η ευρωπαϊκή οδηγία υιοθετηθεί τότε οι Ελβετοί θα μπορούν να αγοράζουν ημιαυτόματα μόνο με ειδική άδεια. Όσοι ανήκουν σε κυνηγετικά κλαμπ θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι είναι μέλη. Οι κάτοχοι όπλων πρέπει να είναι καταχωρημένοι και να μπορούν να αποδείξουν ότι τα όπλα τους φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος.

Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι πρέπει να το κάνουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Οι υποστηρικτές του νέου νόμου τονίζουν πόσο σημαντική είναι η ευρεία συμμετοχή των πολιτών.Εάν η Ελβετία καταψηφίσει την νομοθεσία τότε δεν θα ανήκει πλεόν στα κράτη μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη διαπραγματευτεί με την ΕΕ καθώς θέλει να διατηρήσει τη μακρά παράδοση των κλαμπ που υπάρχουν. Οι στρατιωτικοί θα μπορούν πάντως, να παίρνουν τα όπλα τους στο σπίτι μετά το τέλος της υπηρεσίας τους.

Παρά την παραδοσιακή σχέση των Ελβετών με τα όπλα, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος έτοιμα να υιοθετήσουν την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας στο δημοψήφισμα, το οποίο έχει δεσμευτική ισχύ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ