Βερολίνο: Θάβουν εκατοντάδες τμήματα ανθρώπινου ιστού φυλακισμένων που εκτέλεσαν οι Ναζί

Βερολίνο: Θάβουν εκατοντάδες τμήματα ανθρώπινου ιστού φυλακισμένων που εκτέλεσαν οι Ναζί Facebook Twitter
Μερικά από τα θύματα των Ναζί που αναγνωρίστηκαν στο εργαστήριο του γιατρού Hermann Stieve
0

Περισσότεροι από 300 μικροσκοπικά τμήματα ανθρώπινου ιστού από φυλακισμένους που εκτελέστηκαν στη Βερολίνο του Ναζιστικού Βερολίνου θα θαφτούν τη Δευτέρα.

Τα δείγματα βρέθηκαν σε διαφάνειες σε ένα ακίνητο που ανήκε στον Hermann Stieve, καθηγητή ανατομίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité. Οι κληρονόμοι του γιατρού, ο οποίος πέθανε το 1952, ανακάλυψαν τη συλλογή το 2016. Οι ερευνητές λένε ότι ο Stieve συστηματικά συνεργάστηκε με τους Ναζί για να δεχθεί τα σώματα 184 ατόμων, κυρίως γυναικών, που εκτελέστηκαν.

Τα τμήματα ιστών, τα οποία είναι μικρότερα από ένα χιλιοστό σε μήκος, ανακαλύφθηκαν στο κτήμα του Stieve, αποθηκευμένα σε μικρά μαύρα κουτιά και μερικά είχαν ονόματα. Αφού βρέθηκαν, παραδόθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, το οποίο ανέθεσε στο προσωπικό του Γερμανικού Κέντρου Μνήμης Αντίστασης να διερευνήσει την ιστορία τους.

Έρευνα έδειξε πως ένας οδηγός παραλάμβανε τις σορούς και μεταφέρονταν στο Stieve, μερικές φορές λίγα μόλις λεπτά μετά τη δολοφονία τους στη φυλακή Βερολίνου-Plötzensee. Στη συνέχεια ο γιατρός διαμέλιζε τις σορούς, πριν τις αποτεφρώσει σε κρεματόρια. Περίπου 3.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Plötzensee ενώ ο Χίτλερ βρισκόταν στην εξουσία.

«Ανακαλύψαμε ότι ο Stieve βοήθησε συστηματικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ναζί να απαλλαγεί από τα ίχνη αυτών των εγκληματικών πράξεων», δήλωσε ο καθηγητής Tuchel στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ο Stieve υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατομίας του Βερολίνου από το 1935 έως ότου πέθανε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1952.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Dorotheenstadt του Βερολίνου τη Δευτέρα. «Με τη ταφή των μικροσκοπικών δειγμάτων στο νεκροταφείο του Dorotheenstadt, θέλουμε να βοηθήσουμε να αποκαταστήσουμε στα θύματα κάποια αξιοπρέπειά τους», δήλωσαν οι αρχές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ