Τσαβούσογλου: Χωρίς καθυστέρηση η παράδοση των S-400

Τσαβούσογλου: Χωρίς καθυστέρηση η παράδοση των S-400 Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία, μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανακοίνωση για καθυστέρηση της παράδοσης των ρωσικών S-400, ένα θέμα που πυροδοτεί εντάσεις με τις ΗΠΑ. 

«Δεν έχουμε κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την καθυστέρηση των S-400 στην Τουρκία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε ότι ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, ζήτησαν η Τουρκία να μην προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, με το επιχείρημα ότι είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλή στα αμερικανικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το Σάββατο.

Τη Δευτέρα, στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε ως «ανησυχητικές» τις συνέπειες που μπορεί να έχει το σχέδιο της Τουρκίας να αναπτύξει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Οι δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ έγιναν την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια κατάσταση κατά την οποία οι σύμμαχοι θα επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.

Από την πλευρά του, πριν έναν μήνα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM