Ντομπρόβσκις για εξαγγελίες Τσίπρα: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Ντομπρόβσκις για εξαγγελίες Τσίπρα: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Κομισιόν απέφυγε να τις σχολιάσει ευθέως.  

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι αποφάσεις να συμβαδίζουν με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι από τους ανώτερους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα, δεν φάνηκαν να είναι ενήμεροι για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και μάλλον αιφνιδιάστηκαν ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά για τις παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ωστόσο ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Εurogroup για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η Κομισιόν διαμήνυσε πως το σημαντικό είναι κάθε απόφαση θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης.

Εξ' αποστάσεως οι διαβουλεύσεις κουαρτέτου - κυβέρνησης 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών για τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, οι οποίες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκαν σήμερα στους τεχνοκράτες του κουαρτέτου. Οι τριήμερες συναντήσεις των δύο πλευρών στην Αθήνα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν σήμερα και, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου».

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία και αναλυτικότερη κοστολόγηση των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και της επίπτωσης που προβλέπεται να έχουν στην κατανάλωση, στους ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ. Παράλληλα, θα συνεχιστεί μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mail η εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών, ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2020-2023, καθώς και μια σειρά εκκρεμοτήτων, όπως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές, στις 5 Ιουνίου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ