Δεν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή σε ομοφυλόφιλους, λέει τώρα ο Σουλτάνος του Μπρουνέι

Δεν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή σε ομοφυλόφιλους, λέει τώρα ο Σουλτάνος του Μπρουνέι Facebook Twitter
3

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ γνωστοποίησε πως δεν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή σε ομοφυλόφιλους και μοιχούς

Το πρώην προτεκτοράτο της Βρετανίας υιοθέτησε από τις 3 Απριλίου νέα νομοθεσία που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και τιμωρεί την ομοφυλοφιλία, τη μοιχεία και τον βιασμό με θάνατο και την κλοπή με ακρωτηριασμό, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Το Μπρουνέι υπερασπίστηκε σταθερά το δικαίωμά του να εφαρμόσει τους νόμους του, στοιχεία των οποίων υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε έχουν τροποποιηθεί σε διάφορες φάσεις. Ωστόσο, σε μια σπάνια απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε στο πετρελαιοπαραγωγό κράτος, ο Σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ ανάφερε πως η θανατική ποινή δεν θα εφαρμόζεται. 

Στο Μπρουνέι η θανατική ποινή ισχύει για εγκλήματα όπως ο φόνος εκ προμελέτης και η διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο εκτελέσεις δεν έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Από την πλευρά του, σε δημόσια τοποθέτησή του λίγο πριν την έναρξη του ραμαζανιού, ο σουλτάνος του Μπρουνέι έκανε λόγο για παρανοήσεις σχετικά με το νόμο «που μόλις αποσαφηνιστούν η αξία του νόμου θα είναι εμφανής». 

Ο Σουλτάνος ανέφερε πως για πάνω από δύο δεκαετίες έχει εφαρμοστεί ένα ντε φάκτο μορατόριουμ για τις εκτελέσεις που αφορούν τις παραβάσεις του κοινού ποινικού κώδικα και το ίδιο θα ισχύσει για τη νέα νομοθεσία.  Ο πάμπλουτος Σουλτάνος, που κάποτε πέταξε με το δικό του 747 για να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συχνά δέχεται κριτική από τους ακτιβιστές που υποστηρίζουν ότι η απόλυτη μοναρχία του είναι δεσποτική, αλλά σπάνια απαντάει. 

Το γραφείο του Σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ εξέδωσε την ομιλία του μεταφρασμένη στα αγγλικά. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως καθόλου συνηθισμένη. «Τόσο η κοινή νομοθεσία όσο και η σαρία εξασφαλίσουν την αρμονία στην χώρα», είπε ο Σουλτάνος. «Είναι σημαντικοί γιατί προστατεύουν την ηθική και την αξιοπρέπεια της χώρας όπως επίσης και την ιδιωτικότητα των ατόμων». 

Η γνωστοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Μπρουνέι προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ο νόμος καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ. Ταξιδιωτικά γραφεία, το δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον Χασανάλ Μπολκιάχ για να διαμαρτυρηθούν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που προβλέπει την ποινή του θανάτου για τους ομοφυλόφιλους και τους μοιχούς στο μικρό αυτό βασίλειο της νοτιοανατολικής Ασίας.

Και η Διεθνής Αμνηστία είχε παροτρύνει το Μπρουνέι να «σταματήσει αμέσως» την εφαρμογή των νέων κυρώσεων, και δήλωσε ότι είναι «απολύτως λανθασμένες». «Η νομιμοποίηση τέτοιων σκληρών και απάνθρωπων κυρώσεων είναι φρικτή από μόνη της», είχε δηλώσει η Rachel Chhoa-Howard, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μπρουνέι, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα πιθανά αδικήματα «δεν πρέπει να θεωρούνται καν εγκλήματα, ειδικά μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM