Μπεν Στίλερ στο Κογκρέσο: Βοηθήστε τους πρόσφυγες από τη Συρία

Μπεν Στίλερ στο Κογκρέσο: Βοηθήστε τους πρόσφυγες από τη Συρία Facebook Twitter
EPA
1

Ο Μπεν Στίλερ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Ο Μπεν Στίλερ μίλησε με λεπτομέρειες για τις οικογένειες προσφύγων που γνώρισε, και παρότρυνε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Σημειώνεται ότι  γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι πρεσβευτής καλής θελήσεως για την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Αν και τα όσα είπε στη Γερουσία δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα προτίμησε να ανοίξει την ομιλία του με ένα αστείο.

«Είναι υπέροχο να είμαι εδώ, ζωντανά, σας βλέπω όλους στην τηλεόραση όλη την ώρα», είπε ο Στίλερ.

«Όλοι δείχνετε πιο ψηλοί», είπε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις «τρομακτικές» και τις «τραυματικές» ιστορίες που άκουσε από τους ανθρώπους που έζησαν τον πόλεμο και που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να εγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες που προσφέρουν ελάχιστες ευκαιρίες εργασίας και μόρφωσης.

Ο Στίλερ αναφέρθηκε σε μία τετραμελή οικογένεια που συνάντησε στο Λίβανο και στις προσπάθειες που καταβάλει στην αναζήτηση εργασίας, αφού εγκατέλειψαν το σπίτι τους στη Συρία πριν από οκτώ χρόνια όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μάλιστα είπε ότι η οικογένεια επιχείρησε να πουλήσει ένα νεφρό μέσω Facebook για να εξασφαλίσει χρήματα και πρόσφατα σκέφτηκε να πουλήσει το νεογέννητο μωρό τους για να «βοηθηθεί και να τα βγάλει πέρα».

«[Αυτό] ρίχνει φως στην απελπιστική κατάσταση της οικογένειας», είπε ο Στίλερ.

Ο Στίλερ εξήγησε πως το μέγεθος του πληθυσμού των προσφύγων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη εύθραυστα οικονομικά και πολιτικά συστήματα των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Ζήτησε από την επιτροπή να διασφαλίσει την πρόσβαση των προσφύγων στην εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, τις δυνατότητες διαβίωσης, την εκπαίδευση για τα παιδιά τους και τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική στήριξη, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να συνεισφέρουν στις νέες τους κοινότητες και να μην παραμένουν αδρανείς περιμένοντας μόνο βοήθεια αλληλεγγύης.

Ζήτησε επίσης από την επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις βοήθειας θα έχουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε περιοχές επιστροφής εντός της Συρίας, οπότε όταν οι οικογένειες αποφασίσουν να πάνε σπίτι τους, οι οργανισμοί θα είναι εκεί για να τους βοηθήσουν.

Από τότε που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Σύροι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 6 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων παιδιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια