Οι γαλλικές άρχες έχουν επιβάλλει εκατοντάδες πρόστιμα τους πρώτους 8 μήνες που ισχύει η νέα νομοθεσία που σκοπεύει να αντιμετωπίσει κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά γυναικών στον δρόμο. 

 

Ο νόμος ισχύει από τον Αύγουστο του 2018 και προβλέπει πρόστιμα έως 750 ευρώ για συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται σεξιστικές.

 

Τα πρόστιμα επιβάλλονται επί τόπου. Το πρώτο πρόστιμο, περίπου έναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, επιβλήθηκε σε έναν άνδρα που χτύπησε τα οπίσθια μιας γυναίκας και έκανε πρόστυχα σχόλια μέσα σε λεωφορείο.  

 

Η υπουργός ισότητας Marlène Schiappa, μιλώντας στη βουλή, ανέφερε πως ο αριθμός των προστίμων δείχνει πως η νομοθεσία πετυχαίνει τον στόχο της. 

 

«Πολλοί από εσάς σε αυτά τα έδρανα λέγατε πως δεν θα λειτουργήσει, πως δεν θα μπορούμε να προσδιορίσουμε την επιθετική σεξιστική συμπεριφορά» δήλωσε και πρόσθεσε πως η αποτρεπτική δύναμη του νόμου θα γίνει ακόμα ισχυρότερη. 

  

Την ίδια στιγμή, όμως, υπογράμμισε πως η διαδικτυακή παρενόχληση είναι ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σχολίασε πως πλατφόρμες όπως το Twitter δεν είναι συνεργάσιμες στο να ταυτοποιούν τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν  συγκεκριμένοι λογαριασμοί και στο να αφαιρούν το προσβλητικό περιεχόμενο. 

 

Ο νέος νόμος επιτρέπει την επί τόπου επιβολή προστίμων σε εύρος από 90 έως 750 ευρώ, το συγκεκριμένο μέτρο επιλέχθηκε επειδή πολλές γυναίκες δεν θέλουν να εμπλακούν σε μία μακρά και δύσκολη διαδικασία που είναι η επίσημη καταγγελία. 

 

Η προετοιμασία του νόμου διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο, όμως τελικά τέθηκε σε ισχύ ένα μήνα αφότου  ένα βίντεο που δείχνει έναν άντρα να παρενοχλεί μία γυναίκα σε μία καφετέρια σόκαρε τη γαλλική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

 

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία τα ζητήματα σεξουαλικής ισότητας βρίσκονται σταθερά ψηλά στην ατζέντα, ενώ έχει κάνει την  εμφάνιση του και ένα κίνημα ανάλογο του #MeToo με την ονομασία #BalanceTonPorc (Κατέδωσε το γουρούνι)

 

Μία μελέτη που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018 από το ίδρυμα Ζαν Ζωρές αναφέρει πως μία στις 8 Γαλλίδες έχει πέσει θύμα βιασμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ το 43% των γυναικών έχει δεχθεί αγγίγματα σεξουαλικού χαρακτήρα από άνδρες χωρίς να συναινέσουν.