Σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης της χολέρας στην Υεμένη βλέπει η Oxfam

Σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης της χολέρας στην Υεμένη βλέπει η Oxfam Facebook Twitter
EPA
0

Τεράστιες περιοχές της εμπόλεμης Υεμένης υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας, προειδοποιεί η Oxfam.

Σύμφωνα με την οργάνωση τα ύποπτα κρούσματα καταγράφουν μεγάλη αύξηση φέτος και οι ΜΚΟ αδυνατούν να φθάσουν σε 40.000 από τους ασθενείς αυτούς.

«Ο λαός της Υεμένης έχει ήδη υποστεί τη χειρότερη επιδημία στην ιστορία», τόνισε ο Μουχσίν Σιντίκι, διευθυντής του παραρτήματος της Oxfam, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η οργάνωση.

«Εάν αφεθεί αυτή η ασθένεια να εξαπλωθεί εκ νέου απ' άκρου σ' άκρο της χώρας (...) αυτό θα αποτελέσει κηλίδα στη συνείδηση της ανθρωπότητας», συνέχισε απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει άμεσα την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Περίπου 195.000 ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί ήδη από την αρχή του 2019, ανάμεσά τους 38.000 σε περιοχές στις οποίες οι οργανώσεις αρωγής αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση εξαιτίας των εχθροπραξιών και των πολλών περιορισμών που εγείρουν οι αντίπαλες δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων του Μαρτίου αναφέρονταν περίπου 2.500 ύποπτα κρούσματα την ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 1.000 κρούσματα την ημέρα τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε η Oxfam.

Μέχρι στιγμής φέτος ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί και ο αριθμός των θανάτων είναι διπλάσιοι από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Από το 2016, η χολέρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.000 Υεμενίτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Oxfam προειδοποιεί ότι εάν συνεχίσουν να καταγράφονται κρούσματα με τον ίδιο ρυθμό την υπόλοιπη χρονιά, η επιδημία θα πάρει έκταση ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι το 2017 στην εμπόλεμη χώρα.

Δεν υπάρχει πρόσφατος ενημερωμένος απολογισμός των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, που κλιμακώθηκε το 2015, με την επέμβαση της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο τον Αύγουστο του 2016 για 10.000 νεκρούς , ανάμεσά τους 2.200 παιδιά, και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Όμως οργανώσεις αρωγής εκτιμούσαν πέρυσι ότι ο αριθμός των θυμάτων στην πραγματικότητα ήταν πλέον σχεδόν εξαπλάσιος, ανερχόταν σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 2.500 παιδιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ