Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το βέλος με το κωδωνοστάσιο της Παναγιάς των Παρισίων, που καταστράφηκε στη φωτιά της Δευτέρας.

 

Το βέλος είχε ύψος 93 μέτρων και ήταν φτιαγμένο από εκατοντάδες δοκάρια από ξύλο βελανιδιάς.

 

Μερικά από τα δοκάρια ήταν εκεί από τον 13ο αιώνα. 

 

Ο Φιλίπ είπε πως ο διαγωνισμός έχει στόχο να δώσει στην Παναγία των Παρισίων ένα «κωδωνοστάσιο προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις του καιρού μας». Πρόσθεσε πως οι αρχές δεν έχουν ακόμα σαφή εκτίμηση για το κόστος της νέας κατασκευής. 

 

 

 

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε διάγγελμα του πως θέλει η αποκατάσταση της Νότρ Νταμ να έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. «Θα είναι  πιο όμορφη από πριν», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

 

O Μακρόν συγκαλεί σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αφιερωμένο στην Παναγία των Παρισίων. 

 

Οι δωρεές που έχουν συγκεντρωθεί για την αποκατάσταση του ναού έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. και προέρχονται από όλον τον πλανήτη. 

 

Ο εφημέριος του ναού, Πατρίκ Σαβό δήλωσε σήμερα πως σίγουρα η Νοτρ Νταμ θα μείνει κλειστεί στο κοινό για 5 έως 6 χρόνια.

 

Τόνισε σε τοπικούς επιχειρηματίες πως ένα τμήμα του ναού «έχει αδυνατίσει πάρα πολύ» χωρίς να διευκρινίσει το σημείο. 

 

Το ευχάριστο νέο είναι πως βρέθηκε ο χάλκινος κόκορας που υπήρχε πάνω στο βέλος ενώ την ίδια στιγμή, όπως είναι γνωστό, το βασικό κομμάτι του οικοδομήματος παραμένει άθικτο.