Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ - New York Times και Wall Street Journal στους νικητές

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ - New York Times και Wall Street Journal στους νικητές Facebook Twitter
0

Ανακοινώθηκαν τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ, που περιλαμβάνουν 14 δημοσιογραφικές κατηγορίες και επτά βραβεία για τις τέχνες, τα γράμματα και τη μουσική. 

Όπως κάθε χρόνο, οι αποδέκτες του βραβείου επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επισήμως διοικείται από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, το οποίο φιλοξενεί την τελετή απονομής. 

Δημοσιογραφικά βραβεία

Η τοπική αμερικανική εφημερίδα Capital Gazette βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για την κάλυψη της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε στα ίδια τα γραφεία της.

Η είδηση της βράβευσής δεν εορτάστηκε στα γραφεία της στο Μέριλαντ και οι δημοσιογράφοι αγκαλιάστηκαν σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των πέντε συναδέλφων τους που έπεσαν νεκροί από την επίθεση ενόπλου στα γραφεία της εφημερίδας τον Ιούνιο 2018. Η επίθεση ήταν μια από τις πλέον αιματηρές εις βάρος δημοσιογράφων σε αμερικανικό έδαφος. 

Παρά την δολοφονία των συναδέλφων τους, οι δημοσιογράφοι της κατάφεραν και εξέδωσαν φύλλο την επόμενη κιόλας ημέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο. 


Με βραβεία Πούλιτζερ τιμήθηκαν επίσης οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal για τις έρευνές τους σχετικά με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 


Η εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ του περασμένου Οκτωβρίου, σχετικά με την επίθεση σε συναγωγή της Πενσιλβάνια με 11 νεκρούς, ενώ η South Florida Sun Sentinel τιμήθηκε με Πούλιτζερ για το ρεπορτάζ της για την πολύνεκρη επίθεση στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas με 17 νεκρούς, τον Φεβρουάριο 2018.

Η New York Times βραβεύτηκε τόσο για το επεξηγηματικό ρεπορτάζ της σχετικά με τα φορολογικά του προέδρου Τραμπ όσο και για την αρθρογραφία της, ενώ η Wall Street Journal τιμήθηκε με το εθνικό βραβείο ρεπορτάζ για την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ εξαγόρασε την σιωπή δύο πρώην ερωμένων του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Washington Post κέρδισε δύο Πούλιτζερ: ένα για φωτορεπορτάζ της στην Υεμένη και ένα για βιβλιοκριτική.


Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters βραβεύτηκε για την έρευνά του σχετικά με την δολοφονία δέκα ανδρών Ροχίνγκια σε ένα χωριό της πολιτείας Ρακίν από βουδιστές χωρικούς και απο τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ένα ακόμη για τις φωτογραφίες μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν καταφύγιο στις ΗΠΑ.


To Associated Press (ΑΡ) τιμήθηκε για την δημοσιογραφική του κάλυψη της πολεμικής θηριωδίας στην Υεμένη.

Βραβείο Πούλιτζερ Eιδικής μνείας αποδόθηκε μετά θάνατον στην Αρίθα Φράνκλιν για την «ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και στον αμερικανικό πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες».


Η τιμητική αυτή διάκριση για την Αρίθα Φράνκλιν, η οποία πέθανε τον Αύγουστο, είναι αρκετά σπάνια στον θεσμό των βραβείων. Κάτι ανάλογο έγινε το 2007 με τον συνθέτη της τζαζ Τζον Κολτρέϊν, την επόμενη χρονιά με τον Μπομπ Ντίλαν και το 2010 με τον θρύλο της κάουντρι Χανκ Γουίλιαμς.


Οι νικητές βραβείων Πούλιτζερ λαμβάνουν έκαστος 15.000 δολάρια.

Τα πρώτα Βραβεία Πούλιτζερ είχαν απονεμηθεί στις 4 Ιουνίου του 1917, και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο.

Το βραβείο θεσπίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Τζόζεφ Πούλιτζερ, του Ουγγρο-Αμερικανού δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας στα τέλη του 19ου αιώνα.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM