Δικαστική Απόφαση: Προϊόν της Monsanto υπεύθυνο για τα προβλήματα υγείας ενός αγρότη

Δικαστική Απόφαση: Προϊόν της Monsanto υπεύθυνο για τα προβλήματα υγείας ενός αγρότη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Γαλλικό εφετείο αποφάνθηκε σήμερα ότι η αμερικανική εταιρεία Monsanto ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας ενός αγρότη που δηλητηριάστηκε το 2004 από ένα ζιζανιοκτόνο.

Την απόφαση υπέρ του αγρότη Πολ Φρανσουά επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Bayer, που εξαγόρασε τη Monsanto, στη Γαλλία.

«Μελετάμε την πλήρη απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Φρανσουά, ο οποίος πάσχει από νευρολογικά προβλήματα από το 2004 που εισέπνευσε κατά λάθος το ζιζανιοκτόνο Lasso, κατηγορεί τη Monsanto ότι δεν είχε επαρκείς προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του προϊόντος της στη συσκευασία του.

Σε μια δικαστική μάχη που συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία, ο Φρανσουά πέτυχε αποφάσεις κατά της Monsanto το 2012 και το 2015, πριν το κορυφαίο δικαστήριο της Γαλλίας ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές και διατάξει να πραγματοποιηθεί νέα ακροαματική διαδικασία.

Με τη σημερινή απόφαση δεν καθορίζεται αποζημίωση για τον αγρότη, όμως η Monsanto καταδικάζεται να καταβάλει 50.000 ευρώ στον Φρανσουά για δικηγορικά έξοδα.

Όπως αναμενόταν, η αποζημίωση θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής διαδικασίας σε δικαστήριο της Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, στο οποίο το εφετείο παρέπεμψε σήμερα την υπόθεση.

Η απόφαση στη Γαλλία ανακοινώθηκε ενώ η Monsanto αντιμετωπίζει αγωγές στις ΗΠΑ για πρόκληση καρκίνου από τα ζιζανιοκτόνα της με βάση τη γλυφοσάτη, όπως το Roundup.

Το Lasso απαγορεύθηκε στη Γαλλία το 2007, αφού είχε ήδη αποσυρθεί σε μερικές άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ