Η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020, όπως εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 

Σε λίγες ώρες, θα συγκληθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Σημειώνεται πως στην πρόσκληση που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit.

 

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που νωρίτερα συναντήθηκε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, θεώρησε πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.

 

Εν τω μεταξύ με την στήριξη της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για την αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

 

Με 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το αίτημα της κυβέρνησης προς την ΕΕ για παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit έως τις 30 Ιουνίου.

 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήρθε λίγη ώρα πριν από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι συναινούν στη χορήγηση νέας παράτασης, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμα η διάρκεια αυτής.