Ισραήλ: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ισραήλ: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
EPA
0

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στο Ισραήλ για τις σημερινές, κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες ως τις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ, της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν θα συνεχιστεί η μακρόχρονη παραμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία που διεκδικεί και ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς.


Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προσλάβει ήδη εδώ και καιρό χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του «Μπίμπι», όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες του τον Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία περισσότερα από δεκατρία χρόνια.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν επανεκλεγεί.

Μιλώντας στο ισραηλινό Channel 12 News, ο Νετανιάχου ερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έχει επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, όπως έγινε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που προσαρτήθηκαν το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

«Ρωτάτε εάν περνάμε στο επόμενο στάδιο - η απάντηση είναι "ναι", θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία», είπε.

Δημοσκοπήσεις και συμμαχίες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτό του βασικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς να δίνουν μάχη «στήθος με στήθος». Πέντε δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Γκαντς να συγκεντρώνει 28 με 32 έδρες και το Λικούντ 26 ή 27. Εξαίρεση αποτελεί μία δημοσκόπηση που προβλέπει 31 έδρες για το κόμμα του Νετανιάχου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πάντως προβλέπουν πως το κεντρώο κόμμα του Γκαντς θα λάβει περισσότερες έδρες από το Λικούντ του Νετανιάχου. Έτσι, όλα φαίνεται πως θα κριθούν από τις συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα. 

Πολλά από τα κόμματα που θα ήταν πρόθυμα να συμμετάσχουν στον δεξιό συνασπισμό του Λικούντ, ίσως να μην καταφέρουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν το απαραίτητο 3,25%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM