Αλγερία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα

Αλγερία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα Facebook Twitter
EPA
0

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

Σύμφωνα με το APS η παραίτηση του προέδρου της χώρας έρχεται  μετά από πολλές εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ αξίωσε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνταγματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του 82χρονου ηγέτη της Αλγερίας από την εξουσία.

Την Δευτέρα ο Μπουτεφλίκα, που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 28 Απριλίου.

Όμως η αντιπολίτευση απέρριψε αυτήν την πρόταση, κρίνοντάς την ανεπαρκή, ενώ εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν και πάλι στο Αλγέρι, ζητώντας την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος από τις 22 Φεβρουαρίου με μια πρωτόγνωρη, μαζική κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απομάκρυνση όχι μόνο του ιδίου αλλά και του περίγυρου του.

Αφού αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, για μια 5η συνεχόμενη θητεία στην προεδρία, ο Μπουτεφλίκα ανέβαλε κατόπιν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Απριλίου και πρότεινε να παραδώσει τις αρμοδιότητές του σε έναν διάδοχο που θα εκλεγεί από μια Εθνική Συνδιάσκεψη, έργο της οποίας θα είναι η μεταρρύθμιση της χώρας και η εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος.

Η πρόταση αυτή ωστόσο απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους διαδηλωτές, καθώς υπονοούσε ότι ο Μπουτεφλίκα θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία επ' αόριστον και μετά τη λήξη της θητείας του.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Μπουτεφλίκα είχαν περιοριστεί δραστικά αφότου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ