Η Μέι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί αν εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit

Η Μέι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί αν εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο πριν την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, αν εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του κόμματος, αφουγκραζόμενη την απαίτηση των βουλευτών της για ένα νέο ηγετικό σχήμα. «Ακούω αυτό που λέτε. Αντιλαμβάνομαι το κλίμα στο κοινοβούλιο. Ξέρω ότι υπάρχει επιθυμία για μία νέα προσέγγιση, μια νέα ηγεσία», είπε η ίδια. 

«Στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit δεν θα σταθώ εμπόδιο σε αυτό», πρόσθεσε η Μέι, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που επικαλείται η βρετανικής εφημερίδα. 

«Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς φοβάστε πως αν ψηφίσετε για τη συμφωνία αποχώρησης, θα το εκλάβω ως εντολή για να προχωρήσω βιαστικά στην δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που πρέπει να γίνουν. Δεν θα το κάνω. Ακούω αυτό που λέτε. Αλλά πρέπει να εγκρίνουμε τη συμφωνία και προχωρήσουμε στο Brexit», τόνισε. 

«Είμαι προετοιμασμένη να αποχωρήσω νωρίτερα από τα αρχικά μου σχέδια, ώστε να κάνω αυτό που είναι σωστό για την πατρίδα και το κόμμα μας». 

Το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ένας βουλευτής του κόμματος μετέφερε πως, αν και η Μέι δεν προσδιόρισε ακριβώς την ημερομηνία, έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται να παραιτηθεί «σχετικά σύντομα».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε, κλείνοντας, ότι έγιναν λάθη μετά το δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, πρόεδρος της βρετανικής Βουλής, Τζον Μπέρκοου επέλεξε οχτώ προτάσεις για να τεθούν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο πολλαπλών επιλογών. Οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν ποιες από αυτές υποστηρίζουν και ποιες όχι.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ από τον πρόεδρο της Βουλής, μετά τη σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο. 

Ο ίδιος ο Μπέρκοου πάντως, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μία νέα ψηφοφορία για μία συμφωνία χωρίς σημαντικές αλλαγές, ούτε και οποιαδήποτε προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει τη διαδικασία για να αποφύγει την ειλημμένη απόφασή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε επί της πρότασης του βουλευτή των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, για ενδεικτικές ψηφοφορίες, 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 287 κατά, επιτρέποντας την εξακολούθηση της διαδικασίας. 

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο σενάριο μη συμφωνίας, στο σχέδιο για κοινή αγορά και στην παραμονή στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Παράλληλα θίγουν τα ζητήματα της ευθυγράμμισης με την ενιαία αγορά, της ανάκλησης του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας.

Στην ίδια διαδικασία θα συζητηθεί και το σενάριο δημοψηφίσματος για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit και το ενδεχόμενο προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ, αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία.

Με πληροφορίες από Guardian και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ