Διαστημική υπερδύναμη η Ινδία μετά την κατάρριψη δορυφόρου χαμηλής τροχιάς

Διαστημική υπερδύναμη η Ινδία μετά την κατάρριψη δορυφόρου χαμηλής τροχιάς Facebook Twitter
EPA
0

Σε διαστημική υπερδύναμη καθιερώνεται η Ινδία καθώς έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που κατέρριψε δορυφόρο χαμηλής τροχιάς. 

Το γεγονός ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. 

«Η Ινδία την Τετάρτη κατέστρεψε έναν δορυφόρο χαμηλής τροχιάς κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής που έβαλε την χώρα στην 'super league' των διαστημικών δυνάμεων», δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι. 

Παράλληλα δήλωσε πως η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε ένα τέτοιο αντιδορυφορικό πύραυλο μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. 

«Πριν από λίγο οι επιστήμονές μας κατέρριψαν έναν ενεργό δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά. Συγχαίρω όλους τους επιστήμονες που έκαναν κάτι τέτοιο εφικτό καθιστώντας την Ινδία ένα πολύ πιο ισχυρό έθνος», δήλωσε ο Μόντι σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα. 

Η κατάρριψη του δορυφόρου γίνεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο και τον Μάιο. 

«Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για την Ινδία, κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να νιώθουμε περήφανοι. Δεν είμαστε πια απλά ικανοί να υπερασπιστούμε την χώρα μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, αλλά και από το διάστημα», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. 

Ο δορυφόρος που καταρρίφθηκε βρισκόταν σε τροχιά ύψους 300 χιλιομέτρων. 

Τον Δεκέμβριο η Ινδία διέθεσε 1,43 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στο διάστημα που προγραμματίζεται για το 2022. 

Μια μη επανδρωμένη δοκιμαστική αποστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2020. 

Το 2014 η Ινδία έθεσε σε τροχιά γύρω από τον Άρη έναν δορυφόρο και έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε κάτι τέτοιο. 

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ