Η Ινδονησία ακυρώνει παραγγελία για Boeing 737 Max 8 πολλών δισεκατομμυρίων

Η Ινδονησία ακυρώνει παραγγελία για Boeing 737 Max 8 πολλών δισεκατομμυρίων Facebook Twitter
0

Οι εθνικές αερογραμμές της Ινδονησίας ενημέρωσαν την Boeing για την επιθυμία τους να ακυρώσουν μία μεγάλη παραγγελία για δεκάδες αεροσκάφη τύπου 737 Max 8, μετά τα δύο διαδοχικά αεροπορικά δυστυχήματα. 

Ως βασικό λόγο για την ακύρωση, ο εθνικός αερομεταφορέας αναφέρει την έλλειψη εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού σε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, μετά και την τελευταία συντριβή στην Αιθιοπία που στοίχισε τη ζωή σε 157 άτομα. Τον περασμένο Οκτώβριο ένα ακόμα Max 8, αυτή τη φορά της Lion Air, είχε συντριβεί οδηγώντας στον θάνατο 189 άτομα.  

Η Garuda Indonesia έστειλε τη σχετική επιστολή στις 14 Μαρτίου, βάζοντας στον «πάγο» τη συμφωνία ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 49 αεροσκάφη 737 Max 8. Προς το παρόν η Boeing έχει παραδώσει μόλις ένα από τα 49 αεροσκάφη με την Ινδονησία να ενημερώνει πως δεν θέλει να παραλάβει τα υπόλοιπα. 

Εκπρόσωπος της Garuda παραδέχθηκε ωστόσο τις δυσκολίες για την ακύρωση μιας τόσο μεγάλης συμφωνίας «μετά τις υπογραφές» αλλά υπογράμμισε πως οι διαβουλεύσεις με την εταιρεία θα συνεχιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν θα ωφελούσε την Garuda», τόνισε ο εκπρόσωπος Ιξάν Ροσάν. «Οι επιβάτες μας, ψυχολογικά, δεν εμπιστεύονται πλέον να πετούν με τα Max. Συχνά όταν κάνουν κράτηση ρωτούν με τι τύπο αεροσκάφος θα πετάξουν». 

Αξιωματούχοι της Garuda θα συναντηθούν με στελέχη της Boeing στην Τζακάρτα, την ερχόμενη Πέμπτη, για να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις. «Είναι πιθανό να ζητήσουμε κάποιο άλλο μοντέλο, όχι της σειράς Max, κάποιο άλλο αεροσκάφος της Boeing». 

Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για αυτή την εξέλιξη. 

Όπως σχολιάζουν οι NYT πάντως, η Garuda θα δυσκολευτεί να βγει από τη συμφωνία, καθώς οι αερομεταφορείς συνήθως προκαταβάλουν το ένα πέμπτο του ολικού ποσού. Για να οπισθοχωρήσει τελικά από την παραγγελία, θα πρέπει να αποδείξει ότι τα αεροσκάφη παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο δυστυχήματος. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM