Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Χωρίς την Τουρκία κανένα πρότζεκτ δεν είναι ρεαλιστικό

Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Χωρίς την Τουρκία κανένα πρότζεκτ δεν είναι ρεαλιστικό Facebook Twitter
EPA
0

Οι πάγιες διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία ήταν έκδηλες κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στην Θράκη και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως υπάρχουν σαφή ορισμοί για τα θέματα μειονοτήτων και η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της Αθήνας για «αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων» που επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι εγγυήτρια δύναμη των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. 

Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αδικία σε βάρος των Τουρκοκύπριων, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά της Κύπρου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι η Λευκωσία έχει ήδη ψηφίσει νόμο για τη σύσταση ταμείου που θα διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των κερδών από το φυσικό αέριο, στο σύνολο του κυπριακού λαού.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. 

Οι δύο υπουργοί διαφώνησαν ανοιχτά για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, πρόκειται για τρομοκράτες και πραξικοπηματίες που έπρεπε να είχαν εκδοθεί στην Τουρκία, μολονότι. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε, από την πλευρά του, ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτους δικαίου και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. «Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ