Ολοκληρώθηκε η τριμερής στο Ισραήλ - Η κοινή δήλωση για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε η τριμερής στο Ισραήλ - Η κοινή δήλωση για την ασφάλεια στη Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση «της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισαν σήμερα Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, κατά τη έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Στη σύνοδο, με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που εγγυήθηκε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, ενώ δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν τις «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές» στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.


Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού «σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία» στη έκτη τριμερή είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ κατά τις προκαταρκτικές δηλώσεις τους ο Νετανιάχου και ο Πομπέο επικεντρώθηκαν κυρίως σε διμερή θέματα άμυνας.


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε «σκληρά λόγια» σε βάρος του Ιράν. 

Στο ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες καλωσόρισαν τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική αυτά να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την (ενεργειακή) διαφοροποίηση.

Ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη στήριξη των ΗΠΑ στον τριμερή μηχανισμό που εγκαθίδρυσαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ