Brexit: «Όχι» από τον πρόεδρο της Βουλής για τρίτη προσπάθεια ψήφισης της συμφωνίας

Brexit: «Όχι» από τον πρόεδρο της Βουλής για τρίτη προσπάθεια ψήφισης της συμφωνίας Facebook Twitter
0

 Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια πρόταση για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο, εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Ο πρόεδρος, αρμοδιότητα του οποίου είναι να κρίνει αν η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει ξανά το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι οι υπουργοί δεν επιτρέπεται να υποβάλουν την ίδια πρόταση ξανά.

«Αυτό είναι το συμπέρασμά μου: αν η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει μια νέα πρόταση, που δεν θα είναι η ίδια, ούτε στην ουσία της ίδια με εκείνη που απορρίφθηκε από το Σώμα στις 12 Μαρτίου, αυτό θα ήταν απολύτως επιτρεπτό», τόνισε.

«Αυτό που δεν μπορεί να κάνει νομίμως η κυβέρνηση είναι να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή την ίδια πρόταση» που απορρίφθηκε δύο φορές μέχρι τώρα, μία τον Ιανουάριο και μία την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε.

Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες, με βάση μια παράδοση που χρονολογείται από το 1604, ορίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποβάλει προς ψήφιση ουσιαστικά παρόμοιες προτάσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο Μπέρκοου σημείωσε ότι η απόφασή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «η τελευταία λέξη» στο θέμα, αφού η κυβέρνηση μπορεί εφόσον το επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή αν θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στη συμφωνία, ο Μπέρκοου απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν.

«Ουσιαστικά, για να είναι κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι εξ ορισμού διαφορετικό. Όχι μόνο όσον αφορά τη διατύπωση αλλά διαφορετικό στην ουσία του και αυτό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με άλλους, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος της Μέι ανέφερε ότι ο Μπέρκοου δεν είχε προειδοποίησει την Ντάουνινγκ Στριτ για αυτήν την απόφαση και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ