Ουτρέχτη: Τι γνωρίζουμε για τον Γκοκμέν Τάνις, τον 37χρονο Τούρκο δράστη της επίθεσης

Ουτρέχτη: Τι γνωρίζουμε για τον Γκοκμέν Τάνις, τον 37χρονο Τούρκο δράστη της επίθεσης Facebook Twitter
3

O 37χρονος Τούρκος Γκοκμέν Τάνις (Gökmen Tanış) είναι ο Νο1 καταζητούμενος τώρα στην Ολλανδία όντας βασικός ύποπτος της επίθεσης με τους τρεις νεκρούς στην Ουτρέχτη.

Ο Τάνις σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννέα μέσα σε ένα τραμ στην Ουτρέχτη.

Την ίδια ώρα πληροφορίες φέρον τον δράστη να είχε διασυνδέσεις με την Τσετσενία, αλλά και τον ISIS.

Σύμφωνα με το BBC, επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον δράστη είπε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία.

«Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μοναχικός τύπος», δήλωσε ο Τούρκος επιχειρηματίας.

Ο πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς, Μεχμέτ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ ότι εδώ και 3-4 χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία με το γιο του.

«Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί», ανέφερε ο πατέρας του.

Σύμφωνα με την ολλανδίκη αστυνομία, ο ύποπτος ονομάζεται Γκοκμέν Τάνις και είναι γεννημένος στην Τουρκία. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του, από το βίντεο ασφαλείας του τραμ, και προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν.

Ουτρέχτη: Τι γνωρίζουμε για τον Γκοκμέν Τάνις, τον 37χρονο Τούρκο δράστη της επίθεσης Facebook Twitter
H φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Η επίθεση σημειώθηκε στην Καναλενάιλαντ, μια ήσυχη συνοικία στα περίχωρα της Ουτρέχτης, όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες.

Μια μάρτυρας είπε ότι είδε μια γυναίκα να βγαίνει τρέχοντας από το τραμ και να καταρρέει μπροστά της. Τα χέρια και τα ρούχα της ήταν καλυμμένα με αίμα. «Την πήγα στο αυτοκίνητό μου και την βοήθησα. Όταν έφτασε η αστυνομία, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της», αφηγήθηκε.

«Είναι τρομαχτικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τόσο κοντά στο σπίτι σου», είπε ο Ομάρ Ράχου, οι γονείς του οποίου ζουν σε ένα σπίτι, στον δρόμο που απέκλεισε η αστυνομία. «Τέτοιου είδους πράγματα συνήθως συμβαίνουν κάπου μακριά αλλά αυτό τα έφερε πολύ κοντά, είναι φρικτό», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Η ολλανδική τηλεόραση έδειξε εικόνες από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας σε ένα σπίτι της Ουτρέχτης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της επίθεσης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως από επίσημη πηγή ότι ο ένοπλος ενδέχεται να κρύβεται εκεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο ένα αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio το οποίο φαίνεται ότι κλάπηκε από τον ιδιοκτήτη του τη στιγμή της επίθεσης.

Η Ουτρέχτη, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ολλανδίας, με πληθυσμό περίπου 340.000, είναι γνωστή για τα γραφικά κανάλια της και τους πολλούς φοιτητές που ζουν εκεί. Οι δολοφονίες με πυροβόλα όπλα είναι κάτι το σπάνιο στην πόλη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Αν και έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πολλές απειλές, στην Ολλανδία δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα τρομοκρατικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας. Τον περασμένο Αύγουστο ένας 19χρονος Αφγανός, κάτοικος Γερμανίας, μαχαίρωσε και τραυμάτισε δύο Αμερικανούς τουρίστες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ.

Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές συνέλαβαν επτά πρόσωπα, στο Άρνεμ και το Βέερτ και ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια "μεγάλη επίθεση" στη χώρα.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω, αφού δυσκολεύονται τόσο να αφομοιωθούν κάποιοι μετανάστες, γιατί φεύγουν από τις χώρες τους, και αφού φεύγουν γιατί δεν επιστρέφουν εκεί όπου προφανώς ανήκουν και περνάνε καλά; Πρέπει να σκοτώνουν αθώους νομίζοντας τι; Ότι ξαφνικά η χώρα που μετανάστευσαν θα γίνει ως δια μαγείας ίδια με τη χώρα προέλευσής τους; Αν θέλουν να γίνει αυτό γιατί μεταναστεύουν εξ αρχής;
Μην περιμένες λογική εξήγηση από άτομα με θρησκευτικό φανατισμό και που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί υποστηρίζοντας θεοκρατικά καθεστώτα. Ή μάλλον οργανώσεις καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχασε το Χαλιφάτο που είχε κατακτήσει (μισή Συρία και Ιράκ παρακαλώ, δίχως παγκόσμιο προηγούμενο) και είναι απλά μια σκορπισμένη τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται σε φυγή. Με μεγάλη επιρροή ωστόσο και αναμένοντας μία μεγάλη ευκαιρία. Ξαναλέω πάντως μην περιμένεις κάτι λογικό. Έναν αχταρμά έχουν στο μυαλό τους μερικοί μετανάστες. Και θέλουν τα οικονομικά προνόμια (γιαυτό μεταναστευουν, συν την ειρήνη που υπάρχει εδώ) των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και δεν θέλουν να δεχτούν τον πολιτισμό μας. Κάθε ελπίδα χαμένη μαυτούς. Αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να ενσωματωθούν. Για αφομοίωση κιόλας που λες εσύ, ούτε στην σφαίρα της φαντασίας. Και δυστυχώς το προσφυγικό εκμεταλλεύτηκαν και πολλοί φανατικοί, πρώην μαχητές του ΙΚ και εγκληματίες για να έρθουν στην Ευρώπη. Και ας ήταν και από μέρη μη εμπόλεμα.
Τόσα εκατομμύρια Τούρκοι ζούν σε όλη την Ευρώπη, η τουρκική κοινότητα στην Ολλανδία είναι τεράστια και πιάνετε έναν βλαμμένο που πήρε το όπλο του πρώτη φορά για να πολεμήσει στην Τσετσενία , για να πείτε πως φταίει το Ισλάμ. Το αγαπημένο μας συμπέρασμα! Ήταν απλώς ένας βλαμμένος που κυνήγησε την κουνιάδα του και έτυχε να μην είναι λευκός. Αυτό είναι ΟΛΟ. Φιλικά