Ζιμπάμπουε: 127 νεκροί από τον κυκλώνα Ιντάι - Δεκάδες αγνοούμενοι

Ζιμπάμπουε: 127 νεκροί από τον κυκλώνα Ιντάι - Δεκάδες αγνοούμενοι Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον 127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και στη Μοζαμβίκη από το καταστροφικό πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ιντάι, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι από τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές που σάρωσαν τις δύο χώρες.


Στη Μοζαμβίκη οι νεκροί ανέρχονται στους 62. Στην ανατολική Ζιμπάμπουε έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 65 θύματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μοζαμβίκης, Σέλσον Κορέια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.


«Νομίζω ότι είναι η σοβαρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ τη Μοζαμβίκη. Όλα καταστράφηκαν. Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε, από το αεροδρόμιο της Μπέιρα που άνοιξε σήμερα (κλείσει από την Πέμπτη λόγω του κυκλώνα).


Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξηλώθηκαν γέφυρες και κατέρρευσαν σπίτια.


Οι διασώστες δεν μπορούν να φτάσουν ακόμη στις πληγείσες περιοχές. Οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τα στρατιωτικά ελικόπτερα να μεταφέρουν βοήθεια στους πληγέντες. 


Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το συγκρότημα κατοικιών όπου διέμεναν βούλιαξε κυριολεκτικά κάτω από τα νερά.


Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο μαθητές ενός γυμνασίου: λόγω κατολίσθησης, ένας τεράστιος βράχος που αποκολλήθηκε έπεσε στον κοιτώνα τους, όπως ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός της Ζιμπάμπουε κατάφερε να διασώσει περίπου 200 μαθητές και δασκάλους του σχολείου που είχαν εγκλωβιστεί στο Τσιμανιμάνι. Παιδιά και ενήλικες αναγκάστηκαν να διασχίσουν 4 χιλιόμετρα σε δρόμους πνιγμένους από τα νερά και τη λάσπη μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Οι αρχές έχουν στήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό για να στεγάσουν τους πληγέντες. Πολλοί χωρικοί κατάφεραν να φτάσουν σε αυτόν τον ασφαλή χώρο και μάλιστα ορισμένοι χρειάστηκε να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα για να γλιτώσουν.

Μεταξύ των πληγέντων είναι και 300 πρόσφυγες που ζούσαν στον καταυλισμό της Τονγκογκάρα, όπου καταστράφηκαν 49 σπίτια.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση ZBC μεταδίδει πως οι άνεμοι έπνεαν με τέτοια ένταση που ξηλώθηκε η στέγη της φυλακής στο Μασβίνγκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM