Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε «αλήτη» τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Νέα Ζηλανδία καθώς στο μανιφέστο του χρησιμοποίησε την ονομασία «Κωνσταντινούπολη» ενώ έκανε και λόγο για χρήση της Αγίας Σοφίας ως εκκλησία.


«Η Αγία Σοφία δεν θα μετατραπεί σε εκκλησία όσο υπάρχει ο τουρκικός λαός και ψυχή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας το μανιφέστο του μακελάρη των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον δύο τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία όπου τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

 

«Aυτός ο αλήτης τι λέει για την Ιστανμπουλ»; Αδέλφια μου, την αποκαλεί Κωνσταντινούπολη! Θα κάνει λέει την Αγία Σοφία πάλι εκκλησία. Όσο υπάρχει αυτός ο λαός, όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, δεν θα το επιτρέψει αυτό δεν θα συμβεί αυτό».


Στο μανιφέστο ο δράστης κάνει λόγο για αφαίρεση των μιναρέδων από την Αγία Σοφία και χρησιμοποιεί την ονομασία «Κωνσταντινούπολη», αντί του «Ιστανμπούλ».

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον δράστη «αλήτη» που τολμά να αποκαλέσει την πόλη με το παλιό της όνομα.


Κατά διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στο Γκαζιαντέπ ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ως μουσουλμάνοι δεν θα γονατίσουμε ποτέ και δεν θα πέσουμε ποτέ στο επίπεδο αυτών των δειλών», ενώ κατήγγειλε πως το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα καταδεικνύει την ύπαρξη ισλαμοφοβίας που υπερβαίνει τις προσωπικές επιθέσεις και φτάνει στο επίπεδο της «μαζικής δολοφονίας».

 


Στο μεταξύ, η κόντρα μεταξύ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και στις δύο χώρες με τους δύο άνδρες ν' ανταλλάσσουν πυρά εκατέρωθεν.


Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, κατήγγειλε την Τρίτη, τον «κατάφωρο ρατσισμό» του πρωθυπουργού του Ισραήλ μετά τη δήλωσή του ότι το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος «όλων των πολιτών του» αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού» και συνεπώς όχι της μεγάλης αραβικής κοινότητας.

 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απαντώντας είπε «Ο Ερντογάν, ο Τούρκος δικτάτορας, καταφέρεται εναντίον της ισραηλινής δημοκρατίας ενώ οι φυλακές είναι γεμάτες Τούρκους δημοσιογράφους και δικαστές. Τι αστείο».

 

Στην ανταλλαγή πυρών μπήκε και ο 26χρονος γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιαρ Νετανιάχου επισημαίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο μέσω Twitter και κάτω από το μήνυμα του πατέρα του ότι η ότι η Κωνσταντινούπολη δεν λέγεται Ινσταμπούλ.