Η ένωση των γυναικολόγων στη Γαλλία απειλεί να σταματήσει να πραγματοποιεί επεμβάσεις άμβλωσης ως μέσο πίεσης ώστε η υπουργός Υγείας να συναντηθεί με τους δυσαρεστημένους γιατρούς. 

 

Η υπουργός, Ανιές Μπιζίν καθώς και φεμινιστικές οργανώσεις, έκαναν λόγο για «απαράδεκτη απειλή» η οποία θέτει τις γυναίκες «σε κατάσταση ομηρίας». 

 

Η Μπιζίν εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί οι γυναίκες να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό όπλο και για λόγους προβολής από τα ΜΜΕ, σε ένα ζήτημα για το οποίο το υπουργείο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα. 

 

Προσθέτει πως η απειλή είναι ενάντια «στο άνευ προϋποθέσεων δικαίωμα στην άμβλωση που είναι εγγυημένο στη χώρα μας» και πως λυπάται για την διαστρεβλωμένη εικόνα που δίνεται για του Γάλλους γυναικολόγους και μαιευτήρες «από μία ένωση που υποτίθεται τους εκπροσωπεί». 

 

Λίγους μήνες πριν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (Syngof), ο Μπερτράντ Ντε Ροσαμπό είχε δικαιολογήσει την άρνηση του να πραγματοποιεί επεμβάσεις τερματισμού της εγκυμοσύνης λέγοντας πως «η έκτρωση ισοδυναμεί με «ανθρωποκτονία». 

 

Σε επιστολή που υπογράφεται αυτή την εβδομάδα από έναν συνάδελφο του,ο Ζαν Μαρτί, πρώην πρόεδρο της ίδιας ένωσης, ζητά από τους γυναικολόγους να «είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις εκτρώσεις προκειμένου να ακουστούν». 

 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Μαρτί είπε πως σκόπιμα θέλησε να προβοκάρει. 

 

Ο ιατρικός σύλλογος της Γαλλίας καταδίκασε την απειλή την οποία θεωρεί «αντίθετη στην ιατρική δεοντολογία» ενώ η φεμινιστική Osez le Féminisme  σχολίασε το γεγονός στο Twitter. «H Syngof απειλεί με απεργία από τις εκτρώσεις. Θα μπορούσε να κάνει απεργία από τα τεστ ΠΑΠ, όχι; Αυτό από την ίδια ένωση που ο πρόεδρος της αποκάλεσε τις αμβλώσεις ανθρωποκτονίες».