Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: «Πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο- Πρόσφυγες πολλά θύματα»

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: «Πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο- Πρόσφυγες πολλά θύματα» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας,

Τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών επιβεβαίωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα της βιώνει σήμερα μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες» μετά τις επιθέσεις ενόπλων «χωρίς προηγούμενο» σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς.

«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους πολίτες.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της.

«Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε.

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

«Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο» στη χώρα, επέμεινε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

«Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των Nεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς.

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι.

«Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Η Dailymail μετέδωσε το βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή της άφιξης του δράστη στο ένα από τα δύο τζαμιά.

Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM