Μορατόριουμ στη θανατική ποινή από την Καλιφόρνια

Μορατόριουμ στη θανατική ποινή από την Καλιφόρνια Facebook Twitter
O Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της πολιτείας, αναμένεται να υπογράψει σήμερα το διάταγμα (EPA)
0

Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ αναμένεται να υπογράψει σήμερα διάταγμα με το οποίο θα αναστέλλεται η εφαρμογή της θανατικής ποινής κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η απόφαση αφορά 737 κρατούμενους που  έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.Οι 25 έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες εφέσεων και άλλων ένδικων μέσων που είχαν. 

Η απόφαση του κυβερνήτη για μορατόριουμ στη θανατική ποινή έρχεται λίγο καιρό μετά από παρόμοιες αποφάσεις των κυβερνητών στο Κολοράντο, το Όρεγκον και την Πενσιλβανία και φαίνεται πως δίνει δυναμική στο κίνημα που ζητά την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλη τη χώρα. 

Η Καλιφόρνια έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί με την ποινή του θανάτου στις ΗΠΑ. 

«Είναι ένας πολύ σημαντικός συμβολισμός», λέει ο Ρόμπερντ Ντανχαμ διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. «Μας λέει πολλά για το status της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ όταν δύο από τις πέντε μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας έχουν μορατόριουμ και ένας στους τρεις θανατοποινίτες βρίσκεται σε πολιτεία με μορατόριουμ. 

Δεν έχει υπάρχει εκτέλεση στην Καλιφόρνια από το 2006.  Από τότε βρίσκεται σε εξέλιξη μία νομική διαμάχη που αφορά το κοκτέιλ με τις ουσίες που χρησιμοποιείται για τη θανατηφόρα ένεση σε όσους πρόκειται να εκτελεστούν. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είχαν διατάξει διακοπή στις εκτελέσεις μέχρι το υπουργείου Σωφρονισμού της πολιτείας να μπορούσε να εξασφαλίσει πως η ένεση δε θα προκαλούσε υπερβολικό πόνο στον κρατούμενο. 

Το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση ενός καινούργιου πρωτοκόλλου για την ένεση τον Ιανουάριο, όμως και αυτό έχει αμφισβητηθεί νομικά. Παρόλα αυτά, χωρίς το κυβερνητικό διάταγμα, οι εκτελέσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν απλά με την έγκριση ενός δικαστή. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM