Απαγορεύτηκαν σε όλη την Ευρώπη οι πτήσεις των Boeing 737 Max 8 - Απόψε καθηλώνονται όλα

Απαγορεύτηκαν σε όλη την Ευρώπη οι πτήσεις των Boeing 737 Max 8 - Απόψε καθηλώνονται όλα Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις πτήσεις αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8 μετά την τραγωδία με τη συντριβή αεροσκάφους στην Αιθιοπία που στοίχισε τη ζωή σε 157 άτομα.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21.00 ώρα Ελλάδας, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που μεταδίδεται με έκτακτο διεθνώς.

Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, δύο αεροσκάφη του ίδιου τύπου έχουν καταπέσει, οδηγώντας στον θάνατο περισσότερα από 300 άτομα. 

Η απόφαση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπλοΐας ακολουθεί τις αντίστοιχες, μεμονωμένες αποφάσεις κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, να καθηλώσουν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, έως ότου διαλευκανθούν οι αιτίες της τελευταίας συντριβής. 

Η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Ομάν επίσης απαγόρευσαν, σήμερα, τις πτήσεις των συγκεκριμένων αεροπλάνων, καθώς οι αρχές παραμένουν, για την ώρα, επιφυλακτικές ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Συνολικά, τουλάχιστον 27 αεροπορικές εταιρείες έχουν καθηλώσει τα Max 8, καθώς η συντριβή του αεροσκάφους των Ethiopian Airlines έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα με ίδιο μοντέλο, αυτή τη φορά της Lion Air, στην Ινδονησία.

Η Boeing εξακολουθεί να διαβεβαιώνει πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι απολύτως ασφαλή, ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα προβεί σε αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος, αλλαγές στον έλεγχο πτήσης και στις οδηγίες εκπαίδευσης.

Για τη Γερμανία, την ανακοίνωση έκανε απόψε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αντρέας Σόιερ με αφορμή και την δεύτερη εντός λίγων μηνών συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου, πρώτα της ινδονησιακής «Lion Air» και την περασμένη Κυριακή των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες, ο γερμανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για το Boeing 737 Max 8», δήλωσε ο κ. Σόιερ και διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο για υπερπτήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον σε καμία πτήση με προορισμό ή αφετηρία γερμανικό αεροδρόμιο, μετά και την απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να σταματήσει τις πτήσεις με το Boeing 737 Max 8.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Βρετανίας, ο αποκλεισμός που επεβλήθη αφορά εκτός από τις υπερπτήσεις και τις απογειώσεις και προσγειώσεις από/σε βρετανικό αεροδρόμιο. 

Η Ιταλία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει από τις 22.00 ώρα Ελλάδας τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max.

«Δεδομένης (...) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (...) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της για τα Boeing 737 Max, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, που διέταξε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της και την καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών, η Αυστρία που ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τα αεροσκάφη Boeing 737 Max για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα στην αεροπλοϊα» αλλά και η Νορβηγία, όπου η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της Νορβηγίας στα Boeing 737.

Έπειτα από όλα αυτά, η αξία της μετοχής της Boeing έπεσε κατά 6%, αν και η κατασκευάστρια εταιρία επιμένει ότι έχει κάθε εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το Flightglobal, σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.

Η Τουρκία αναστέλλει τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 και 9

 

Τουρκία ανέστειλε και αυτή τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο».

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι τα δύο μοντέλα αεροσκαφών ενεπλάκησαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα τους τελευταίους πέντε μήνες.

Η απόφαση αναστολής θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις των 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max.

Ο Μπιλάλ Εκσί, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει σε ένα tweet ότι τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν από τις εμπορικές πτήσεις από τη 13η Μαρτίου.

Άλλες χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8

 

Κίνα
Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων.


Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.

Ινδονησία
Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.

Αυστραλία
Η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX.

Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Βιετνάμ
Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ.

Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει ποια μέτρα πρόκειται να λάβει.

Νότια Κορέα
Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.

Μεξικό
Ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Αργεντινή
H αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε "την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης" των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.

Μογγολία
Οι αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines

Ινδία
Οι αρχές έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα των αεροσκαφών.

Δύο ινδικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8: η Spicejet (12 αεροσκάφη) και η Jet Airways (5 αεροσκάφη), όμως η εταιρεία αυτή έχει διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα συγκεκριμένα αεροπλάνα δεν είναι σε λειτουργία αυτή την περίοδο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ