Τεράστιο σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Γόνοι πλουσίων έμπαιναν με απάτη σε κορυφαία πανεπιστήμια

Τεράστιο σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Γόνοι πλουσίων έμπαιναν με απάτη σε κορυφαία πανεπιστήμια Facebook Twitter
1

Τεράστιο σκάνδαλο εκατομμυρίων δολαρίων, για την εισαγωγή πλούσιων φοιτητών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, αποκαλύφθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται σελέμπριτι του Χόλιγουντ, επιφανή στελέχη πολυεθνικών και πλούσιοι γονείς που ήταν πρόθυμοι να δωροδοκήσουν, για να εξασφαλίσουν - έστω και παράνομα - στα παιδιά τους, μια θέση στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. 

Εισαγγελείς στη Βοστώνη απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του 58χρονου Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, που θεωρούν ότι ήταν ο επικεφαλής της απάτης με παράνομα έσοδα τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσω του δικτύου Edge College & Career Network, ο Σίνγκερ φρόντιζε ώστε να δίνουν άλλοι τις εξετάσεις στη θέση των υποψήφιων που τον είχαν δωροδοκήσει. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, παρουσίαζε, ψευδώς, τους πελάτες του ως εξαιρετικούς αθλητές ακόμα και αν εκείνοι δεν είχαν καμία ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, συνολικά 33 βαθύπλουτοι γονείς αντιμετωπίζουν εξίσου βαριές κατηγορίες, ενώ εμπλεκόμενοι είναι και επόπτες - ελεγκτές, που κατηγορούνται ότι δέχτηκαν εκατομμύρια δολάρια για να φροντίσουν την εισαγωγή φοιτητών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, σε πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, το Γέιλ, το Γουέικ Φόρεστ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και οι αστέρες του Χόλιγουντ, Lori Loughlin και Felicity Huffman, ένας σχεδιαστής ρούχων και κορυφαίος δικηγόρος που δεν κατονομάζονται. 

  

Πρόκειται για το εκτενέστερο και πιο βαρύ κατηγορητήριο παρόμοιας υπόθεσης, με 50 κατηγορούμενους σε έξι διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και την εμπλοκή συνολικά 200 ατόμων σε όλη τη χώρα. 

Ενδεικτική είναι η τηλεφωνική συνομιλία του Σίνγκερ με πλούσιο γονιό, η οποία έχει καταγραφεί: «Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθούμε τις πιο εύπορες οικογένειες στις ΗΠΑ να βάλουν τα παιδιά τους στη σχολή (...) οι οικογένειές αυτές θέλουν μια εγγύηση».

Ο Σίνγκερ συνεργάζεται ήδη με τις αρχές και έχει συμφωνήσει να παραδεχθεί την ενοχή του για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. 

«Οι γονείς είναι οι βασικοί υποκινητές αυτής της απάτης», σχολίασε ο Άντριου Λέλινγκ, της εισαγγελίας της Μασσαχουσέττης. Σύμφωνα με τον Λέλινγκ, η αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου οφείλεται σε μία πληροφορία που προέκυψε ύστερα από μία εντελώς άσχετη με την υπόθεση έρευνα.

Όπως σχολίασε ο ίδιος, τα πραγματικά θύματα ήταν οι υποψήφιοι που εργάστηκαν σκληρά και αποκλείστηκαν εξαιτίας της απάτης.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες!Ολα αυτά έχουν αποδειχθεί με τον πλέον περίτρανο τρόπο από το πτυχίο του Τζορτζ Μπος του νεότερου...Του ανεκδιήγητου που είπε : "ως γνωστόν, οι περισσότερες από τις εισαγωγές μας προέρχονται από το εξωτερικό"...