Δεν υπονομεύεται το backstop του Brexit από τις επιπλέον εγγυήσεις λέει η Ιρλανδία

Δεν υπονομεύεται το backstop του Brexit από τις επιπλέον εγγυήσεις λέει η Ιρλανδία Facebook Twitter
EPA
0

Οι δεσμευτικές εγγυήσεις για το Brexit που εξασφάλισε η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπονομεύουν το backstop ή την εφαρμογή του στο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην ιρλανδική νήσο, δήλωσε την Τρίτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αργότερα σήμερα για το εάν θα επικυρώσουν την τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης, στην οποία κατέληξαν χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μόλις 17 ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Δεν ανοίγει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης ούτε υπονομεύει το backstop ή την εφαρμογή του. Προβλέπει ότι θα εργαστούμε από κοινού καλή τη πίστη επιδιώκοντας μια μελλοντική σχέση που διασφαλίζει ότι πληρούνται οι στόχοι του πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα η ανάγκη να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι η συμφωνία αποχώρησης θα περάσει τώρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι ο κοινός μηχανισμός που συμφώνησαν η Μέι και ο Γιούνκερ «μειώνει τον κίνδυνο» το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει παγιδευμένο στο backstop.

«Αυτές οι αμφιβολίες και φόβοι μπορούν τώρα να παραμεριστούν», δήλωσε ο Βαράντκαρ. Δήλωσε ότι ενώ ο μηχανισμός αυτός δεσμεύει την ΕΕ να διερευνήσει τις εναλλακτικές για το backstop, στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο με ικανοποιητικό και έγκαιρο τρόπο, δεν θέτει σε αμφιβολία το γεγονός ότι το backstop θα εφαρμοστεί, εκτός κι αν και έως ότου τέτοιου είδους ρυθμίσεις συμφωνηθούν.

«Με πολλούς τρόπους το Brexit ήταν ένα μαύρο σύννεφο...Μια θετική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ μπορεί να απομακρύνει αυτό το σύννεφο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία στη Βρετανία, την Ιρλανδία και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βαράντκαρ.


Στο μεταξύ, δύο μέλη του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να καθυστερήσει η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία του Brexit, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνο για να εξεταστούν με λεπτομέρεια οι εγγυήσεις που διασφαλίστηκαν από την ΕΕ.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Τζέφρι Ντόναλντσον δήλωσε στο ιρλανδικό δίκτυο RTE ότι το κόμμα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστική απόφαση για το πώς θα ψηφίσει, αλλά ότι μια καθυστέρηση «θα μπορούσε να είναι μια επιλογή που ίσως να θέλει να εξετάσει το κοινοβούλιο».

Ο Σάμι Γουίλσον, επίσης βουλευτής του κόμματος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio Ulster: «Νομίζω ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει σε βάθος τη συμφωνία...τότε μία από τις επιλογές που έχει είναι να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία. Δεν θα ήμασταν αντίθετοι σε αυτό».

Η επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για το εάν θα γίνουν δεκτές οι εγγυήσεις που εξασφάλισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι από την ΕΕ είναι μια καθοριστική στιγμή στη διαδικασία του Brexit, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο RTE.

Η Αρλίν Φόστερ «θα μιλήσει στην Τερέζα Μέι αργότερα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η ανταποκρίτρια του RTE στο Λονδίνο Φιόνα Μίτσελ. «Η κα Φόστερ λέει ότι πρέπει να ληφθούν πολύ μεγάλες αποφάσεις και αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με την ανάρτησή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
NEWSROOM