Ρωσία: Βαριά πρόστιμα σε όσους διαδίδουν fake news

Ρωσία: Βαριά πρόστιμα σε όσους διαδίδουν fake news Facebook Twitter
0

Η ρωσική Δούμα ψήφισε σήμερα, σε δεύτερη ανάγνωση, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή μεγάλων προστίμων, σε όσους πολίτες ή μέσα διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις (Fake news).

Ο επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και νομοθετικού έργου Πάβελ Κρασενίνικοφ, γνωστοποίσησε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται για την διάδοση ψευδών ειδήσεων θα είναι αρκετά πιο μεγάλα από αυτά που είχαν προταθεί αρχικά.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει πρόστιμα από 30.000 -100.000 ρούβλια (400-1.340 ευρώ) για πολίτες, από 60.000-200.000 ρούβλια (800-2.700 ευρώ) για δημόσια πρόσωπα και από 200-500.000 ρούβλια (2.700-6.700 ευρώ) για νομικά πρόσωπα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που εντοπισθούν ψεύτικες ειδήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, που είναι καταχωρημένες νόμιμα ως διαδικτυακοί ιστότοποι, ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ή οι αναπληρωτές του, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ζητώντας να περιορισθεί η πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές.

Βάσει αυτού του αιτήματος η ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών, οφείλει να ενημερώσει άμεσα την διεύθυνση του διαδικτυακού μέσου ζητώντας του να αποσύρει την ψεύτικη είδηση, καταγράφοντας την ημερομηνία και τον χρόνο που έγινε η ενημέρωση στο πληροφοριακό σύστημα.

Η διεύθυνση του ιστότοπου, θα πρέπει άμεσα , εφόσον έχει ενημερωθεί, να αποσύρει την ψεύτικη είδηση. Σε αντίθετη περίπτωση η εποπτική αρχή, θα ζητήσει από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να λάβουν μέτρα για να περιορισθεί η πρόσβαση στην εν λόγω διαδικτυακή ιστοσελίδα.

Ο πάροχος μόλις ενημερωθεί από την εποπτική αρχή θα πρέπει θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε να περιορισθεί η πρόσβαση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας εφόσον αποσύρει το επίμαχο δημοσίευμα, οφείλει να ενημερώσει την εποπτική αρχή, ώστε αφού διαπιστωθεί ότι όντως έχει αποσυρθεί το επίμαχο δημοσίευμα, να ενημερώσει τον πάροχο για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.


Από την πλευρά της, ωστόσο, η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλει αναφερόμενη στο εν λόγω νομοσχέδιο: «Ακόμη μεγαλύτερη λογοκρισία!».

«Οι αρχές θα μπλοκάρουν τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς καμία μορφή δίκης» επισήμανε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Ριζκόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ