Πτυχιακές εργασίες επί πληρωμή: Εταιρείες κάνουν τη δουλειά των φοιτητών

Πτυχιακές εργασίες επί πληρωμή: Εταιρείες κάνουν τη δουλειά των φοιτητών Facebook Twitter
8

Επιχειρήσεις αναλαμβάνουν, έναντι αδράς αμοιβής, τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών που θα έπρεπε να γράφουν οι ίδιοι οι φοιτητές για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές τους σπουδές. «Ίσως ανήθικο αλλά όχι παράνομο» ισχυρίζεται στην Deutsche Welle, που έκανε μεγάλη έρευνα για το θέμα στην Τουρκία, συνεργάτης μιας τέτοιας επιχείρησης.

Ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να παραγγείλουν σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών, όλων των βαθμίδων και κατηγοριών.

Από απλές εργασίες μέχρι μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά, το φαινόμενο γνωρίζει μεγάλη άνθιση κυρίως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργούν 63 ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ιδρυθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.


Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Welle περίπου 50 επαγγελματικές εταιρείες ειδικεύονται στη συγγραφή τέτοιων εργασιών, κατά παραγγελία των φοιτητών.

Οι τιμές κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα συγγράφονται περίπου 50 εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον Δρ. Γκερκέμ Ντογκάν, πρόεδρο του συνδικάτου Επιστημόνων και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση «Εγκιτίμ Σεν», το φαινόμενο οφείλεται στη ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν καθώς και πάνω από 6.000 ακαδημαϊκοί.


Σύμφωνα με συνεργάτη μιας τέτοιας επιχείρησης που ειδικεύεται στη συγγραφή εργασιών ιατρικής, κλινικής ψυχολογίας και μάνατζμεντ «για αυτές τις εργασίες εκδίδονται αποδείξεις. Δεν είναι παράνομο, ίσως λίγο ανήθικο».

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν προβλήματα με την εξεταστική επιτροπή απαντά ευθέως: «Είμαι κι εγώ μέλος της επιτροπής και αναλαμβάνω κυρίως το ρόλο αυτού που θέτει τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις. Εκτός αυτού στην επιτροπή είναι και φίλοι του επιβλέποντος καθηγητού. Ο ένας θα μιλήσει κατά της εργασίας και ο άλλος θα την επαινέσει όσο πιο πολύ γίνεται. Και ο τρίτος είναι εκεί για να φάει το γλυκό που προσφέρεται».


Επιστήμονες και όχι πελάτες


Στην Τουρκία η συγγραφή τέτοιων εργασιών δεν είναι ποινικά κολάσιμη. Πρακτορεία και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τέτοιες εργασίες λειτουργούν ως «επιστημονικοί σύμβουλοι». Οι αμοιβές καταχωρούνται στα «έξοδα γραφείου».
Ωστόσο εάν τα πανεπιστήμια μάθουν ότι η εργασία δεν είναι προϊόν πρωτότυπης υπάρχουν κυρώσεις για τους φοιτητές.

Ο φοιτητής αποπέμπεται και ταυτόχρονα του ζητείται να ξαναγράψει την εργασία. Για το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές. Ήδη τον Δεκέμβριο του 2016 το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας ζήτησε η πράξη της συγγραφής εργασίας έναντι χρημάτων να θεωρείται αξιόποινη πράξη. Η πρόταση έχει μείνει «στα χαρτιά».

Το συμβούλιο του πανεπιστημίου θεωρεί μια διατριβή που έχει συνταχθεί με αυτό τον τρόπο ως λογοκλοπή. Ο συνεργάτης κινδυνεύει να του αφαιρεθεί ο τίτλος και σε αυτή την περίπτωση εκδιώκεται από το πανεπιστήμιο.


Τέλος, σύμφωνα με τον Δρ. Βαχνέτ Ετζκοτσάκ, πρόεδρο του συνδικάτου εκπαιδευτικών ÖGESEN, οι εργασίες επι πληρωμή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο στα δημόσια πανεπιστήμια που δεν βλέπουν τους φοιτητές σαν πελάτες, το φαινόμενο δεν απαντάται συχνά.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι κι εδώ υπάρχουν τέτοιες εταιρείες, οι οποίες έναντι αμοιβής κάνουν την ίδια δουλειά. Φυσικά δε γνωρίζω το νομικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Πέρα από αυτό κάποιοι έχτισαν καριέρες (μέσω διδακτορικών κλπ) με κείμενα κλπ που τους έγραψαν άλλοι, έναντι αδράς αμοιβής φυσικά!
Ρωτάω επειδή ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ δεν έχω αντιληφθεί:Για την κατάσταση εδώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη έρευνα και ασχολούμαστε με την κατάσταση στην Τουρκία;Εργασίες εκπονούν σαν μέσο βιοπορισμού ΠΟΛΛΟΙ μεταπτυχιακοί και κατέχοντες μεταπτυχιακό και εξειδικευμένα «φροντιστήρια» διαμεσολαβούν κρατώντας σεβαστό ποσοστό. Το ύψος του ποσού εξαρτάται ΚΑΙ από το πόσο γρήγορα πρέπει να εκπονηθεί η εργασία.Αφορά σε εργασίες που ζητούν τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα ΑΤΕΙ, τα ΑΕΙ σε κάθε επίπεδο (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό)..ΔΕΝ είναι κάτι καινούργιο, λειτουργεί επί χρόνια το σύστημα και συχνότατα ο μεταπτυχιακός με τον οποίο συνεργάζεται ο πανεπιστημιακός καθηγητής είναι αυτός που εκπονεί την εργασία. Συχνά η γνώμη του είναι καθοριστική για τον βαθμό.Όλα αυτά τα απαράδεκτα, κάτι έχουν να πουν για την ποιότητα των μελλοντικών «επιστημόνων» και κακά τα ψέματα για την ποιότητα ΚΑΙ της ιδιωτικής εκπαίδευσης αν περάσει η πρόταση για ιδιωτικά Ανώτερα Ιδρύματα.
και στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες εταιρίες και μάλιστα διαφημίζονται μέσα στα πανεπιστήμια και μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ξέρω αν εδώ είναι παράνομες
Καλά πόσο μπροστά είμαστε σαν χώρα.Πτυχιακές οι άλλες. Διδακτορικές εμείς.Όχι παιδιά δεν αναφέρομαι διδάκτορες Ιατρικής ούτε καθηγήτριες στο Τ.Δ. και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.