Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βια και ο Μαδούρο κλείνει κι άλλο τα σύνορα

Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βια και ο Μαδούρο κλείνει κι άλλο τα σύνορα Facebook Twitter
0

Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε» τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία προκειμένου να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν χθες σε επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν στρατιωτικούς να αποκλείσουν δρόμο για να αποτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει σταλεί από τις ΗΠΑ.

Ο στρατός, που έχει εκφράσει την «απόλυτη πίστη» του στον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού» για να εμποδίσει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν εντόνως τη χρήση βίας από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον άοπλων πολιτών και αθώων που προσπαθούσαν να κάνουν καλό στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», συνεχίζει ο Λευκός Οίκος.

Έκκληση ΟΗΕ

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις αρχές της Βενεζουέλας «να μην καταφεύγουν στη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον διαδηλωτών», καθώς εντείνονται οι φόβοι ενόψει της προσπάθειας της αντιπολίτευσης αργότερα σήμερα να παραλάβει και να διανείμει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση ανθρωπιστική βοήθεια που διέθεσαν κυρίως οι ΗΠΑ.

Η έκκληση διατυπώθηκε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του Γκουτέρες μετά τη συνάντησή του στην έδρα του ΟΗΕ, την τρίτη από τις αρχές του Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της διπλωματίας του Καράκας.

Την προηγουμένη, ο Γκουτέρες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επίσης κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Όπως και στη συνάντησή του με τον Αρεάσα, ο Γκουτέρες δημοσιοποίησε μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ μια ανακοίνωση με την οποία απηύθυνε «σθεναρή έκκληση να αποφευχθεί η βία».

Με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να μπει και να διανεμηθεί στη Βενεζουέλα πάση θυσία σήμερα η ανθρωπιστική βοήθεια που διέθεσαν κυρίως οι ΗΠΑ. Με την υποστήριξη ιδίως της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εναντιώνεται σε αυτή την πρωτοβουλία, στην οποία βλέπει ένα πρόσχημα για να αρχίσει στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης του.

Αποφεύγοντας να κατονομάσει οποιονδήποτε, ο Γκουτέρες επισήμανε τις τελευταίες ημέρες ότι εναντιώνεται σε κάθε «πολιτικοποίηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να χορηγείται με αμερόληπτο τρόπο (...) χωρίς στρατιωτικούς σκοπούς», σημείωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός εννοεί να «συνεχίσει να δρα συμμορφούμενος προς τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, την ανθρωπιά, την ουδετερότητα, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία» όσον αφορά την κρίση στη Βενεζουέλα. Θα συνεργαστεί «με τους θεσμούς της Βενεζουέλας για να προσφερθεί βοήθεια στον πληθυσμό που τη χρειάζεται», συμπληρώνει.

Η Βραζιλία έχει έτοιμους 200 τόνους βοήθειας

Η Βραζιλία έχει 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων σε ετοιμότητα να σταλούν στη Βενεζουέλα, αλλά μόλις ένα φορτηγό από τη χώρα αυτή μπόρεσε να φθάσει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.

Οι αρχές της Βενεζουέλας έκλεισαν τα σύνορα για να εμποδίσουν την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, για τη μεταφορά και διανομή της βοήθειας.

Ο στρατηγός των βραζιλιάνικων ένοπλων δυνάμεων Κάρλους Τεϊσέιρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μπόα Βίστα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε ωσότου η Βενεζουέλα να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει να περάσουν τα φορτηγά.

Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διευλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.

Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια.

Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ