Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί στα σύνορα για την παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί στα σύνορα για την παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
0

Ο Χουάν Γκουαϊδό θα αναχωρήσει σήμερα, συνοδεία υποστηρικτών του με αυτοκίνητα, για τα σύνορα της χώρας με την Κολομβία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Γκουαϊδό και οι υποστηρικτές του μεταβαίνουν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία ώστε να παραλάβουν και στη συνέχεια να διανείμουν την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ.

«Βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης», στην οποία κυριαρχούν οι αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, «θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό στην αυτοκινητοπομπή», αναφέρει μήνυμα το οποίο εστάλη σε δημοσιογράφους από το γραφείο Τύπου του 35χρονου αντιπολιτευόμενου, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις.

Αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ

Ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ο συνταγματάρχης Πέδρο Τσιρίνος, ανακοίνωσε με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και όχι τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, επισήμανε την ανακοίνωση του συνταγματάρχη σε ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας όμως λαθεμένα ότι πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, ο συνταγματάρχης Πέδρο Τσιρίνος, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τη διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας στον Οργανισμό για αλλαγές στη σύνθεσή της.

Ένταση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα 

 

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα, η Μαρία Φαρία, την οποία έχει διορίσει πρεσβεύτρια της χώρας ο Χουάν Γκουαϊδό, πήρε τον έλεγχο χθες Τετάρτη της πρεσβείας της χώρας της στο Σαν Χοσέ, όπου η κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία 15 ημερών στους διπλωμάτες της κυβέρνησης των τσαβίστας να εγκαταλείψουν την επικράτεια.

Η Φαρία μπόρεσε να διεισδύσει το πρωί της Τετάρτης στην πρεσβεία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Φωνάζοντας «η δικτατορία έπεσε», περίπου εκατό οπαδοί της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συγκεντρώθηκαν κατόπιν έξω από το ακίνητο και δεν επέτρεψαν να εισέλθουν τρεις διπλωμάτες του Νικολάς Μαδούρο που βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους στην κοσταρικανή πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση στο Σαν Χοσέ, όπως και αυτές άλλων περίπου πενήντα χωρών, αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Άλβαρο Αλβαράδο αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια της Μαρία Φαρία, την οποία ο Γκουαϊδό ονόμασε πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στο Σαν Χοσέ.

Ο Αλβαράδο πάντως προειδοποίησε πως «η Κόστα Ρίκα δεν θα υποστηρίξει σε καμία περίπτωση μια στρατιωτική επέμβαση οποιουδήποτε είδους» στη Βενεζουέλα.

Η κίνηση στην οποία προχώρησε η Φαρία ώθησε εξάλλου την κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα να της απευθύνει νότα διαμαρτυρίας, διότι δεν συμμορφώθηκε προς την προθεσμία που είχε δώσει στους διπλωμάτες της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και παραβιάζει τους διπλωματικούς κανόνες του σεβασμού και της εμπιστοσύνης έναντι της διεθνούς κοινότητας, έκρινε η κοσταρικανή υφυπουργός Εξωτερικών Λορένα Αγκιλάρ.

Ωστόσο το Σαν Χοσέ αδυνατεί να επέμβει στην πρεσβεία, που θεωρείται τυπικά έδαφος της Βενεζουέλας και υπόκειται στους νόμους αυτής της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ