Η ανατροπή στην υπόθεση της κακοποίησης του Τζάσι Σμόλετ και τα διδάγματα για όλους μας

Η ανατροπή στην υπόθεση της κακοποίησης του Τζάσι Σμόλετ και τα διδάγματα για όλους μας Facebook Twitter
Τέτοιες ψευδείς καταγγελίες και τέτοια στημένα περιστατικά όχι μόνο μολύνουν τα πραγματικά επεισόδια ρατσιστικής βίας αλλά ενισχύουν και τη θέση όσων απορρίπτουν το μίσος και την προκατάληψη στην Αμερική ως προϊόντα κατασκευής και μυθοπλασίας
1

Οι λεπτομέρειες της επίθεσης που είχε καταγγείλει ότι δέχτηκε ο ηθοποιός, τραγουδιστής και πρωταγωνιστής της σειράς "Empire", Τζάσι Σμόλετ στις 29 Ιανουαρίου έμοιαζαν τρομακτικές.

Καθώς επέστρεφε σπίτι του στο κέντρο του Σικάγο στις 2 το πρωί, δύο άγνωστοι τον χτύπησαν, τον έλουσαν με μπογιά, του κρέμασαν θηλιά στο λαιμό, ουρλιάζοντας ρατσιστικές και ομοφοβικές προσβολές εναντίον του, ενώ κάποια στιγμή ο ένας εκ των δύο αναφώνησε – σύμφωνα πάντα με την αρχική κατάθεση του Σμόλετ – «εδώ είναι χώρα του MAGA [Make America Great Again, το σλόγκαν που έχει συνδεθεί με τους φανατικούς οπαδούς του Τραμπ]».

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι λεπτομέρειες έμοιαζαν περίεργες και αναξιόπιστες από την αρχή. Υπήρχε η ιδέα ότι το downtown του Σικάγο είναι στέκι φανατικών του Τραμπ. Το σχοινί επίσης παρέμεινε στο λαιμό του και μετά την επίθεση όπως και το σάντουιτς που είχε αγοράσει πριν από αυτή. Οι διώκτες του τριγυρνούσαν στις 2 τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης αναζητώντας επώνυμους στόχους τη νύχτα που το κρύο είχε παγώσει τα πάντα. Ο ίδιος ο Σμόλετ, τέλος, μετά την κατάθεσή του από το νοσοκομείο, αρνιόταν επίμονα να συνεργαστεί περαιτέρω με τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την υπόθεση.

Δύο επιφανείς και φιλόδοξοι πολιτικοί – οι γερουσιαστές Καμάλα Χάρις και Κόρι Μπούκερ – την επόμενη μέρα χαρακτήρισαν την επίθεση «σύγχρονο λιντσάρισμα» ενώ δηλώσεις έκανε και ο Μπέρνι Σάντερς λέγοντας ότι «η ρατσιστική και ομοφοβική επίθεση στον Τζάσι Σμόλετ αποτελεί ένα τρομακτικό δείγμα της αυξανόμενης επιθετικότητας εναντίον των μειονοτήτων στη χώρα. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ιστορικής N.A.A.C.P. (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων) δήλωσε ότι «η ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων μίσους συνδέεται άμεσα με τη ρητορική και ξενοφοβική ρητορική του Προέδρου Τραμπ».

Όσοι παρατηρητές συνέστησαν υπομονή μέχρι να αναδειχθούν τα στοιχεία της υπόθεσης, κατηγορήθηκαν περίπου ως ρατσιστές.

Ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια σε σχέση με το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα έξω από το σπίτι του Τζάσι Σμόλετ. Έχει γίνει γνωστό όμως, όπως αποκάλυψαν έγκυρες πηγές της αστυνομίας στο CNN, ότι οι ερευνητές της υπόθεσης πιστεύουν τώρα ότι ο Σμόλετ πλήρωσε δύο γνωστούς του – δύο αδέλφια που εμφανίζονται ως κομπάρσοι στο "Empire" – για να στήσουν την επίθεση, την οποία μάλιστα πρόβαραν προηγουμένως μαζί του.

Αυτή η θλιβερή τελικά υπόθεση εξελίσσεται σε δίδαγμα για όλους μας σχετικά με το τι συμβαίνει όταν άνθρωποι με πολιτικό ή πολιτιστικό κύρος εγκαταλείπουν την κριτική σκέψη και πιέζουν τους πιο ψύχραιμους να κάνουν το ίδιο για να μην χαρακτηριστούν ρατσιστές ή πολιτικά ύποπτοι. Επίσης καταδεικνύει την τάση να μεγεθύνονται τα «τέλεια εγκλήματα» (αυτά δηλαδή που ενισχύουν μια πολιτική ατζέντα) και να αποσιωπούνται τα υπόλοιπα.

Η αληθινή τραγωδία είναι ότι τα εγκλήματα μίσους πράγματι έχουν αυξηθεί στην εποχή του Τραμπ, ειδικά εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων. Είναι φυσικό αλλά και ευγενές συνεπώς να θέλει να αντιδράσει δυναμικά σ' αυτή την κατάσταση. Πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι όμως γλιστράνε στην προκατάληψη καθώς αρνούνται να περιμένουν να δουν τι πραγματικά συνέβη κατά περίπτωση.

Είτε πρόκειται για τον Τραμπ ο οποίος υπονοεί ότι η εγκληματική πράξη ενός παράνομου μετανάστη είναι ενδεικτική μιας επιδημίας «μεταναστευτικής βίας», είτε για εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών που χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά αμφίβολης εγκυρότητας ιστορία για να καταγγείλουν τη μισή χώρα, το συμπέρασμα είναι το ίδιο: δεν αποτελεί δικαιοσύνη η μεταχείριση ατόμων όχι ως άτομα αλλά ως αντιπροσωπευτικά μέλη μιας συνομοταξίας.

Τέτοιες ψευδείς καταγγελίες και τέτοια στημένα περιστατικά όχι μόνο μολύνουν τα πραγματικά επεισόδια ρατσιστικής βίας αλλά ενισχύουν και τη θέση όσων απορρίπτουν το μίσος και την προκατάληψη στην Αμερική ως προϊόντα κατασκευής και μυθοπλασίας. Γι΄ αυτό ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε – ειδικά όσοι έχουμε πρόσβαση σε μεγάλα ακροατήρια – τους φερόμενους ως δράστες και τα υποτιθέμενα εγκλήματα, καταρχάς ως τέτοια – δηλαδή, υποτιθέμενα.

Με στοιχεία από τους New York Times

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ