Σαμίμα Μπέγκουμ: «Δεν ήθελα να γίνω το poster girl του Ισλαμικού Κράτους»

7

Με τις εξελίξεις να τρέχουν σε ό,τι αφορά την περίπτωσή της και στο αν θα χάσει τελικά τη βρετανική υπηκοότητά της, η Σαμίμα Μπέγκουμ,  το κορίτσι που ασπάστηκε το Ισλαμικό Κράτος στην ηλικία των 15 ετών, πριν από δύο μέρες είχε παραχωρήσει μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC. 

Σε αυτή την κουβέντα και μεταξύ άλλων η Μπέγκουμ, τονίζει ότι δεν ήθελε να γίνει σεξουαλικό αντικείμενο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και το μόνο το οποίο επιθυμεί τώρα είναι να μεγαλώσει το παιδί της με ηρεμία και ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.  

Αίσθηση προκαλεί η απάθειά -μπορεί να είναι και ταραχή- με την οποία αντιμετωπίζει την πίεση του δημοσιογράφου να της αποσπάσει ένα σχόλιο μεταμέλειας για τους εκατοντάδες νεκρούς των τυφλών επιθέσεων του IS παντού στην Ευρώπη. Η νεαρή γυναίκα, αρχικά μοιάζει να μην καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε και υπέθαλψε κοινούς δολοφόνους. 

«Ναι, αισθάνομαι λύπη για όλες αυτές τις απώλειες ανθρώπων που έχασαν τους συζύγους, τα αδέλφια, τα παιδιά τους σε τέτοιες επιθέσεις», λέει, σχεδόν ανέκφραστη ωστόσο, και προκαλώντας τον εκνευρισμό του δημοσιογράφου απέναντι της. «Νιώθω ότι αυτό που έγινε ήταν λάθος. Ότι σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι εκεί», συμπληρώνει.

Σαμίμα Μπέγκουμ: «Δεν ήθελα να γίνω το poster girl του Ισλαμικού Κράτους» Facebook Twitter

Όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη δεν μετανιώνει που ταξίδεψε μέχρι τη Συρία, ωστόσο παραδέχεται ότι έχασε αρκετά παιδιά, ότι θέλει να ζήσει το μωρό που έφερε πριν από λίγες μέρες στον κόσμο και ότι σίγουρα δεν είναι τόπος για να μεγαλώνει κανείς παιδιά το εκάστοτε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους.

Η ίδια εξηγεί ότι θέλει να μεγαλώσει τον γιο της με τις βρετανικές αξίες και ιδανικά. Απαντά καταφατικά στις ερωτήσειςτου δημοσιογράφου για το αν θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί που θα σέβεται τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Σε όλα του απαντά θετικά... 

Αυτό που συμβαίνει τώρα με την Μπεγκούμ

Η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης των βρετανικών αρχών να της αφαιρέσουν την βρετανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με το BBC, o δικηγόρος της οικογένειας Τάζνιμ Ακούντζι δήλωσε ότι εξετάζονται "όλες οι νομικές οδοί" για να προσβληθεί η απόφαση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από την 19χρονη καθώς δικαιούται να αποκτήσει την υπηκοότητα άλλης χώρας.

Η Μπέγκουμ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ--το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους--και το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά οι αποφάσεις για την αφαίρεση της υπηκοότητας "βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και δεν λαμβάνονται επιπόλαια".

Η Μπέγκουμ θεωρείται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές αλλά ερωτηθείσα από το BBC απάντησε ότι δεν διαθέτει μπανγκλαντεσιανό διαβατήριο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την συγκεκριμένη χώρα.

Ο λόρδος Κάρλαϊλ, ένας δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την νομοθεσία περί τρομοκρατίας, δήλωσε ότι αν η μητέρα της Μπέγκουμ είναι μπανγκλαντεσιανή υπήκοος, όπως φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον μπανγκλαντεσιανό νόμο θα είναι και η Σαμίμα.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές "δεν γνωρίζει ποια είναι".

Όπως είπε ο ίδιος, "η θέση μας είναι ότι πρακτικά έχει μείνει άπατρις".

Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό "θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο".

Ο λόρδος Κάρλαϊλ τόνισε ακόμη ότι η υπηκοότητα του νεογέννητου της Μπέγκουμ είναι "ακόμη πιο πολύπλοκο ζήτημα".

Καθώς ο πατέρας του παιδιού φέρεται ότι είναι Ολλανδός, το βρέφος πιθανόν να δικαιούται να λάβει την ολλανδική υπηκοότητα καθώς και την βρετανική και "ίσως την μπανγκλαντεσιανή".

Ένα παιδί που γεννιέται από Βρετανό γονέα πριν ο τελευταίος χάσει την υπηκοότητά του, εξακολουθεί να θεωρείται Βρετανός.

Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει την επιστροφή της Μπέγκουμ στην Βρετανία. Εντούτοις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ τόνισε ότι θα προκύψουν νομικά προβλήματα εάν απορριφθεί το αίτημα της Μπέγκουμ να επιστρέψει.

Διεθνή
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Δεν ξέρω αν είναι μεταμελημένη ή όχι, πάντως συναισθηματικά ανάπηρη είναι σίγουρα. Δεν έχει ούτε την στοιχειώδη ευφυία να καταδικάσει απερίφραστα το ΙΚ, έστω και για τα μάτια του κόσμου.Από την άλλη βέβαια έχουμε και τον Κουφοντίνα. Όχι κανένα poster boy, αλλά έναν αμετανόητο κατά συρροή δολοφόνο, να βολτάρει χαμογελαστός κάθε δεύτερο μήνα στο κέντρο της Αθήνας παρέα με συγγενείς στελεχών της κυβέρνησης, so... σε λάθος χώρα γεννήθηκε η κοπέλα. Έπρεπε να είναι στην Ελλάδα, όπου η όσμωση αμετανόητων τρομοκρατών με την κοινωνία θεωρείται κανονικό δικαίωμα, για το οποίο κάποιοι έχουν δώσει και δίνουν σκληρούς αγώνες.
Καθόλου δεν την λυπάμαι. Βασικά, την σιχαίνομαι, και αυτήν και όλους τους ομοίους της. Το κάθε τι έχει και τις συνέπειές του. Είχε σώας τας φρένας όταν πήγε να γίνει σεξουαλική σκλάβα του ISIS- όσο σώας τας φρένας μπορεί να τα έχει κάποιος για να προβεί σε αυτήν την πράξη. Τόσα χρόνια έβλεπε τα εγκλήματα του ISIS, έβλεπε κομμένα κεφάλια εχθρών, έβλεπε και βίωνε τον τρόπο που αυτά τα κτήνη συμπεριφέρονται, και τώρα που βρήκε τα σκούρα, θέλει να γυρίσει στην ευνομία και ασφάλεια της Αγγλίας, όχι επειδή μεταμέλησε, αλλά ως sleeper agent και αυτή και το παιδί της. Δεν έχει δείξει καμμία ενοχή, καμμία μεταμέλεια- και ακόμη κι αν είχε δείξει δεν θα ήταν αρκετό πιστεύω. Να της αφαιρεθεί λοιπόν η υπηκοότητα και να της απαγορευτεί δια βίου η είσοδος στην Αγγλία- για να μην πω και σε όλη την ΕΕ. Για το παιδί, ας αποφανθούν οι ειδικές οργανώσεις και οι νόμοι- δεν φταίει σε κάτι, απλά πληρώνει την ανοησία- για να μην πω τίποτα χειρότερο- των γονιών του. Πιστεύω ότι έτσι και της επιτραπεί η είσοδος στην Αγγλία, και κρατήσει την επιμέλεια του παιδιού της, σε καμμία 20ρια χρόνια το παιδί της θα κάνει κι αυτό εγκλήματα λόγω του brainwash που θα του έχει γίνει.Έξω από την Ευρώπη λοιπόν, ας μείνει εκεί που είναι.
https://www.lifo.gr/now/world/176956/i-vretania-arnithike-na-dosei-asylo-se-pakistano-epeidi-den-iksere-ton-platonaΤο ότι υπάρχει εμπαιγμός και εκμετάλλευση του δυτικού αξιακού (και νομικού) συστήματος είναι δεδομένο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θέλουν να πάνε στην Αγγλία και στη Σουηδία. Δεν λέει κανείς ούτε Μπαχρέιν, ούτε Κουβέιτ (μουσουλμανικές χώρες με τεράστιο κατά κεφαλήν εισόδημα).Για όποιον θέλει further readinghttp://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm
Πολύ καλά έκανε η Μ.Βρετανία και της αφαίρεσε την υπηκοότητα μήπως και καταλάβει το λάθος της εκείνη κι όσοι οικειοθελώς έγιναν μέλη του ΙΣΙΣ, νομίζοντας ότι είναι κάτι κουλ. Οι μ@λ@κίες πληρώνονται. Τι πάει να πει θέλει να μεγαλώσει το παιδί της με ηρεμία; Δε γνώριζε που πήγαινε και σε τι ακριβώς συμμετείχε; Επειδή τώρα το Ισλαμικό Κράτος χάνει εδάφη και κοινώς καταρρέει αποφάσισε να εγκαταλείψει το πλοίο, ενώ είμαι σίγουρη πως αν κέρδιζε έδαφος και γινόταν ολοένα και πιο ισχυρό τότε μια χαρά θα έμενε στα αυγά της και θα μεγάλωνε το παιδί της με τα πρότυπά τους, όπου εκπαιδεύονται από τα 5 τους να σκοτώνουν αθώους. Λυπάμαι, αλλά η περίπτωσή της όφειλε να γίνει παράδειγμα του ότι οι μ@λ@κίες πληρώνονται. Αλλιώς, ποιος ξέρει πόσοι τρομοκράτες με το πρόσχημα της μετάνοιας δε θα επέστρεφαν στη Μ.Βρετανία να οργανώσουν τα εγκλήματά τους;
Καταρχάς είναι προφανές ότι χαζή δεν είναι.Σιγά μην κάτσει να πει τώρα ότι θα μεγαλώσει το παιδί με την ιδεολογία του ΙΚ...δλδ πως και με τι πρότυπα θα μεγαλώσει παιδί που να σέβεται τους συνανθρώπους ανεξάρτητα θρησκείας ιδεολογίας σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. Γελάμε εδώ δηλαδή.Όχι, σοκαρισμένη δεν είναι. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει, και τι έκανε. Όλα τα αγγλικά ΜΜΕ μιλάνε για απάθεια της και δε ζητά συγχώρεση. Ζητά λυπηση ότι είναι θύμα του συστήματος, και βάζει το παιδί της μπροστά.Εγώ όπως έγραψα τις προάλλες ΔΕΝ θέλω τέτοια άτομα στις κοινωνίες μας (είτε Ελλάδα , Αγγλία κλπ).Εάν έρθει πρέπει να δικαστεί για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνους, εγκλήματα πολέμου, και προδοσία χώρας.Το παιδί προφανεστατα πρέπει να της το πάρουν, με αλλαγή ονόματος και καμία δυνατότητα να μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί του.Νομοθεσίες δυστηχως δε ξέρω, αλλά θα δούμε.Το κρίμα είναι ότι είναι η μόνη που έχει πάρει τόση διάσταση το θέμα και υπάρχουν πολλοί/ες άλλοι/ες που έχουν γυρίσει στις χώρες τους μετά από την "επανάσταση" τους...Και κάτι τελευταίο. Δεν θεωρώ ότι είναι τυχαίο όλο αυτό που γυρίζουν πίσω. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι τακτική να εισχωρήσουν πίσω στις κοινωνίες, να κρατήσουν κρυφά τα πιστεύω τους, και να δηλητηριάσουν από τα έσω.
Κάθε χώρα έχει διαφορετική άποψη για το θέμα της επιστροφής ή όχι των τρομοκρατών. Νομίζω πρόταση των Κούρδων για σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, όπως είχε γίνει για τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους, είναι η καλύτερη.