Το Βατικανό παραδέχεται ότι έχει μυστικούς κανόνες για ιερείς που αποκτούν παιδιά

Το Βατικανό παραδέχεται ότι έχει μυστικούς κανόνες για ιερείς που αποκτούν παιδιά Facebook Twitter
EPA
0

Το Βατικανό αναγνώρισε για πρώτη φορά την ύπαρξη μυστικών κανόνων για ιερείς που παραβιάζουν τους όρκους αγαμίας τους, και αποκτούν παιδιά.

Ωστόσο, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τους κανόνες αυτούς, καθώς αποτελούν εσωτερικό ζήτημα. Ο Alessandro Gisotti, εκπρόσωπος του Βατικανού, δήλωσε στους New York Times ότι «η θεμελιώδης αρχή» του εγγράφου του 2017 ήταν η «προστασία του παιδιού».


Το εν λόγω έγγραφο απαιτεί από τον κληρικό που αποκτά παιδί να εγκαταλείψει την ιεροσύνη να «αναλάβει τις ευθύνες του ως γονέας αφιερώνοντας τον εαυτό του αποκλειστικά στο παιδί». Ο Gisotti είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το έγγραφο ήταν «για εσωτερική χρήση ... και δεν προορίζεται για δημοσίευση».


Οι επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έξω από τη σύνοδο ανώτερων επισκόπων και άλλων εκκλησιαστικών φορέων που συγκάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος για πρώτη φορά.


Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από ιερείς είναι άγνωστος, αν και η ομάδα υποστήριξης, «Coping International», έχει 50.000 μέλη σε 175 χώρες. Κάποια από τα παιδιά είναι το αποτέλεσμα συναινετικών σχέσεων, ωστόσο πολλά άλλα είναι αποτέλεσμα βιασμού ή κακοποίησης.


Σύμφωνα με τον Vincent Doyle, γιο ενός ιερέα και τον ιδρυτή της «Coping International», το ζήτημα των απογόνων κληρικών είναι «το επόμενο σκάνδαλο» με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η εκκλησία. «Υπάρχουν παντού παιδιά», δήλωσε στους New York Times.


Μια επιτροπή που ίδρυσε ο Πάπας Φραγκίσκος για να αντιμετωπίσει την σεξουαλική κακοποίηση ήταν επιφορτισμένη με το να βρει λύσης για το πώς θα ανταποκριθεί η εκκλησία στο ζήτημα των απογόνων των ιερέων.


Τον Μάιο του 2017, οι ιρλανδοί επίσκοποι δημοσίευσαν κατευθυντήριες γραμμές λέγοντας ότι εάν ένας κληρικός γίνει πατέρας η «ευημερία του παιδιού του, πρέπει να είναι η πρώτη του σκέψη».

Το έγγραφο προσθέτει: «Ένας ιερέας, ως οποιοσδήποτε νέος πατέρας, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του - προσωπικές, νομικές, ηθικές και οικονομικές. Τουλάχιστον, κανένας ιερέας δεν πρέπει να απομακρύνεται από τις ευθύνες του».


Μερικοί υποστήριξαν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πρέπει να εγκαταλείψει την απαίτησή της για τον όρκο αγαμίας που πρέπει να παίρνουν οι ιερείς. Υποστηρίζουν, ότι μπορεί να είναι ένας παράγοντας σεξουαλικής κακοποίησης και ίσως αποθαρρύνει ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στην ιεροσύνη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι πολλές χώρες έχουν μεγάλη έλλειψη από ιερείς.


Οι ανατολικές καθολικές εκκλησίες έχουν μακρά παράδοση παντρεμένων ιερέων, και εξαιρέσεις από τον κανόνα της αγαμίας έχουν γίνει κατά περίπτωση για τους πρώην ιερείς της Αγγλικανικής Εκκλησίας που γυρίζουν στον καθολικισμό.


Αλλά τον περασμένο μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ήταν αντίθετος σε οποιαδήποτε γενική αλλαγή στην αιώνια παράδοση. «Προσωπικά, πιστεύω ότι η αγαμία είναι δώρο στην εκκλησία», είπε. «Θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ με την προαιρετική αγαμία, όχι».


Εξαιρέσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν σε «πολύ μακρινά μέρη» όπου υπήρχε «μια ποιμαντική αναγκαιότητα» λόγω της έλλειψης ιερέων, είπε.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ