Οι πιο πιστοί λαοί της Ευρώπης: Ελάχιστοι οι άθεοι στην Ελλάδα

Οι πιο πιστοί λαοί της Ευρώπης: Ελάχιστοι οι άθεοι στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
18

Τον «χάρτη της πίστης» αναδεικνύει μια νέα έρευνα του Pew Research Center στην Ουάσιγκτον, που κατατάσσει τους λαούς της Ευρώπης ανάλογα με την πίστη τους στον αρχετυπικό Θεό της χριστιανικής πίστης. 

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο, οι λαοί της δυτικής Ευρώπης πιστεύουν πολύ λιγότερο στον χριστιανικό Θεό από όσο οι Ευρωπαίοι στις κεντρικές και ανατολικές χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Οι πιο πιστοί και οι πιο άθεοι

Η Αρμενία (79%) και η Γεωργία (72%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενηλίκων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στο Θεό με «απόλυτη βεβαιότητα».

Στον αντίποδα, η Γαλλία (11%), η Ελβετία (11%) και η Γερμανία (10%) είναι οι χώρες με τους λιγότερους «απολύτως βέβαιους» πιστούς. 

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση των πιο πιστών λαών της Ευρώπης, πίσω από τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βοσνία. 

Συγκεκριμένα, το 59% δηλώνει απολύτως βέβαιο για την ύπαρξη του χριστιανικού θεού, το 33% πιστεύει αλλά με λιγότερη βεβαιότητα και μόλις το 6% δηλώνει ανοικτά «άθεο». 

Στις έξι πρώτες χώρες, περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους δηλώνουν ότι η θρησκεία ήταν «πολύ σημαντική στη ζωή τους», σε σύγκριση με το 10% σε Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. 

Οι πιο πιστοί λαοί της Ευρώπης: Ελάχιστοι οι άθεοι στην Ελλάδα Facebook Twitter

Αντίθετα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά άθεων είναι η Τσεχία (66%), η Σουηδία (60%), το Βέλγιο (54%) και η Ολλανδία (53%).

Διεθνή
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Καθίστε ρε παιδιά...σε τι ηλικίες έγινε η έρευνα; Άλλο ένας 60αρης, και άλλο ένας 20-25αρης. Επίσης παίζει ρόλο και η τοποθεσία. Άλλο ο Αθηναίος και άλλο ο επαρχιώτης. Φυσικά ένας Αθηναίος μικρότερης ηλικίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι άθεος από έναν επαρχιώτη μεγαλύτερης ηλικίας. Ρωτήστε Αθηναίους ηλικίας 15 - 30 χρονών άμα πιστεύουν, και βγάλτε συμπέρασμα.
Ελάχιστοι οι άθεοι στην Ελλάδα Πηγή: www.lifo.grΕννοείται. Η χώρα των αμόρφωτων θρησκόληπτων λάτρεων ταυτόχρονα:Της θρησκείας μα και της χούνταςΤης μετεμψύχωσης μα και της θρησκείαςΤων φασιστών και της θρησκείαςΤων θεωριών συνωμοσίας μα και της θρησκείας
Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω κάτι ως τροφή για σκέψη: Διάβασα το άρθρο σας αυτό για τους πιστούς και θρησκευόμενους Έλληνες και θυμήθηκα και τη συνέντευξη της κυρίας Μεϊμαρίδη που είχε δώσει εδώ στο όμορφο site σας και μιλούσε για τα ξόρκια και την μαγεία στην οποία πιστεύουν επίσης πολλοί συμπατριώτες μας.Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι σε αυτό το κομμάτι της συνέντευξης που σας είχε παραχωρήσει:— Με τον τρόπο σας αγνοείτε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, όπως η εργατιά, που είναι μικροαστοί. Σας πληροφορώ ότι τεράστιο ποσοστό των κοριτσιών που έρχονται να με δουν και ένα μεγάλο όσων δοκιμάζουν να αλλάξουν τις ενέργειές τους και να έχουν μια καλύτερη ζωή ανήκουν στο 90% στη μεσαία και κάτω τάξη. — Κυνηγώντας το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έρχονται κορίτσια τα οποία υπεραγαπώ και θέλω να τα βοηθήσω. Μου λένε «δεν υπάρχουν δουλειές, μόνο κρίση». Τις αφήνω μερικούς μήνες να προσπαθήσουν και μετά τις ωθώ να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για το οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο στο οποίο ανήκουν, το οποίο δεν αποδέχονται. Πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να είναι εργάτες, όπως οι ίδιες. Αρχικά τρομοκρατούνται, αλλά σιγά-σιγά τους αρέσει η ιδέα και πολλές τα κατάφεραν. Άλλαξαν όμως ράγκο (κοινωνική τάξη). — Τα κατάφεραν μόνες τους ή βοήθησαν και τα μαγικά της Κατίνας; Εδώ ερχόμαστε στο ότι για να ξεπεράσουν τον φόβο τους ότι δεν είναι κατάλληλες για κάτι τέτοιο, ότι είναι ένα τίποτα, κάνουν ένα ξόρκι. — Μαγεία... Που δεν είναι τίποτε άλλο από εφησυχασμός του ασυνειδήτου, που λέει «μη φοβάσαι». Πηγή: www.lifo.grΚαι πίστη στη θρησκεία και πίστη στα ξόρκια και στη μαγεία και στη μεταφυσική λοιπόν.Κι όλα ξεκινούν από την αμορφωσιά, την ηθελημένη έλλειψη παιδείας που είναι βαθιά ριζωμένη δυστυχώς στο ελληνικό DNA.Οι εξαιρέσεις είναι λίγες δυστυχώς.Οι υπόλοιποι συνάνθρωποι δυστυχώς τρικυμία εν κρανίω.
Σε λίγο θα πάρουμε και το βραβείο της Τεχεράνης της ΕΕ. Άγιες σαγιονάρες, άγια κάστανα, άγια πτώματα... Τα μνημόνια που έκλεισαν 10ετία και συνεχίζουν ακάθεκτα, δεν είναι καθόλου άσχετα με τη λογική του ποιμνίου που με προσευχές περιμένει σωτηρία, ούτε με τη βρόμικη γλώσσα μερικών ταλιμπάνων που βαστάνε τη μάνδρα (αρχιμανδρίτες) να μη βγουν έξω τα πρόβατα.
το ποσοστό για Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, απλά λίγοι είναι αυτοί που παραδέχονται ότι είναι άθεοι. και ισχύει για όλες τις πάνω χώρες στη λίστα. πια ψάχνεις να βρεις άτομο που πιστεύει σε θρησκείες. Επίσης ο αναγνώστης παίρνει μια ιδέα γιατί οι πάνω χώρες, στη λίστα, είναι υποανάπτυκτες και γιατί οι κάτω κάτω θεωρούνται οι καλύτερες χώρες να ζεις. και φυσικά αυτές που πάντα βγαίνουν οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό άθεων (βλέπε Ολλανδία, Σουηδία, Δανία κτλ).
Τι νόημα όμως θα είχε να μην παραδεχτεί κάποιος ότι είναι άθεος σε ανώνυμη (φαντάζομαι) έρευνα; Υπάρχουν βέβαια και οι αγνωστικιστές που δεν δηλώνουν πιθανότατα άθεοι, απλά ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να υπάρχει κάτι ανώτερο.
Το ανώνυμη δεν είναι διόλου βέβαιο, όσο κι αν δεν αναφέρεις ανοιχτά το επώνυμό σου: τηλεφωνική έρευνα πιθανότατα, νεαρός/ή που χτυπάει την πόρτα σου...Κι όποιος φυλάει τα ρούχα του...Μου έχει τύχει να σοκάρω πολύ κόσμο όταν δηλώνω απερίφραστα άθεος.
Η έρευνα δε ρώτησε ποιοι είναι άθεοι πμχ στην Βοσνία, στην Ελλάδα κτλ.Ρώτησε την ερώτηση αν πιστεύουν στον Θεό,όσοι απάντησαν Οχι προφανώς και χαρακτηρίστηκαν άθεοι. Επίσης η pew είναι μία από τις πιο έγκυρες εταιρίες παγκοσμίως με έδρα τις ΗΠΑ που κάνει μεγάλες παγκόσμιες έρευνες.Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πιστών κυρίως ως αντίδραση στον κρατικό αθεϊσμό που είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν τα κομμουνιστικά καθεστώτα.
Πιστοι στα λογια οι περισσοτεροι Ελληνες, επειδη αν μπορουσαν να μετρηθουν ποσοι εφαρμοζουν εστω τα βασικα της ηθικης της πιστης τους θα πηγαιναμε παλι στον πατο.
Διαβάζω συχνά τα αποτελέσματα αντίστοιχων σφυγμομετρησεων για την Ευρώπη. Αυτό που ακόμα μου κάνει εντύπωση είναι το ότι το υψηλότερο ποσοστό αθρησκων βρίσκεται στην Τσεχία. Το λέω αυτό διότι οι πρώην κομμουνιστικες χώρες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θρησκευομενων και η Εκκλησία ασκεί μεγάλη επιρροή στη δημόσια ζωή και στο κράτος.
Μάλλον οι θρήσκοι μετανάστευσαν στη Σλοβακία (69%). Πέρα απ' την πλάκα, η έρευνα αφορά μόνο το χριστιανικό Θεό, οπότε δεν δίνει όλη την εικόνα. Στην Τσεχία για παράδειγμα εμφανίζει αύξηση ο σλαβικός νεοπαγανισμός.