«Πούτιν, δεν μ' άφησες να δω το παιδί μου πριν πεθάνει»: το ξέσπασμα της ακτιβίστριας Shevchenko

0

«Μπορούσες να με αφήσεις να δω την κόρη μου και να την αγκαλιάσω για τελευταία φορά. Αν έφτανα στο νοσοκομείο μία μέρα νωρίτερα θα μπορούσα να το είχα κάνει αυτό».

Τα λόγια αυτά τα ξεστομίζει η Anastasia Shevchenko, πολιτική ακτιβίστρια στη Ρωσία, που όταν τόλμησε να εκφραστεί δημοσίως εναντίον του Πούτιν, τιμωρήθηκε με κατ' οίκον εγκλεισμό. Όταν η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες της ασθένησε σοβαρά, στη Shevchenko δεν επετράπη να βγει από το σπίτι για να τρέξει στο παιδί της. 

Η ακτιβίστρια τέθηκε υπό περιορισμό τον Ιανουάριο. Μία εβδομάδα μετά η κόρη της ήταν σοβαρά άρρωστη. Το παιδί πέθανε λίγες ώρες αφότου επετράπη στη μητέρα του να το επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Η περίπτωση της ακτιβίστριας έχει πυροδοτήσει οργισμένες διαδηλώσεις στη Ρωσία.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι της, χωρίς να της επιτρέπεται καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ παρακολουθείται ηλεκτρονικά μέσω συσκευής, στην περίπτωση που επιχειρήσει να αποδράσει από τη Ρωσία. Όλοι οι φίλοι της, οι συγγενείς και οι υποστηρικτές της έχουν δεχθεί έρευνες στην ιδιωτική τους περιουσία, κάποιοι μάλιστα έχουν προσαχθεί. 

Οι διαδηλωτές υπέρ της ακτιβίστριας κατέβηκαν στους δρόμους φορώντας μια μαύρη καρδιά και κρατώντας παιδικά παιχνίδια στα χέρια τους, μία μέρα μετά τον θάνατο της κόρης της.

Η διαδήλωση είχε τον τίτλο "η οργή της μάνας", ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ανοιχτά ότι το να είναι κανείς ακτιβιστής στη Ρωσία σήμερα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα, αλλά και από τα ελάχιστα που μπορεί να κάνει κανείς για τις προσωπικές του ελευθερίες. 

Ποιο το έγκλημά της, ωστόσο; Η Shevchenko κατηγορείται για διασυνδέσεις με ομάδες που δραστηριοποιούνται κόντρα στις πολιτικές πρακτικές του Πούτιν εκτός Ρωσίας. Όπως καταγγέλλει η μητέρα της, όταν τη συνέλαβαν την πρώτη φορά ήταν παρών ο μικρός γιος της. 

Οι άντρες του Ρώσου Προέδρου έκαναν άνω κάτω το σπίτι, ψάχνοντας αποδείξεις ακόμη και μέσα στα σχολικά βιβλία του παιδιού. Η ακτιβίστρια έχει ήδη εφεσιβάλει εναντίον της απόφασης, η έφεσή της, όμως, απορρίφθηκε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM