Μεθαμφεταμίνη: το πιο trendy πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Βόρεια Κορέα αυτή τη στιγμή

Μεθαμφεταμίνη: το πιο trendy πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Βόρεια Κορέα αυτή τη στιγμή Facebook Twitter
Ήδη από το 2016 θεωρείται ιδανικό δώρο γενεθλίων, αποφοίτησης, αρραβώνων, ιδανικό διάλειμμα ή συμπλήρωμα ευχαρίστησης σε διακοπές, αργίες και οικογενειακές συγκεντρώσεις, μια συνήθεια που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Βορειοκορεατών. Φωτο: Getty Images/Ideal Image
0

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη αυτή τη στιγμή είναι το πιο δημοφιλές πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Βόρεια Κορέα, που μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας γιορτάζει το νέο έτος. Και ενώ θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι να ανταλλάσσουν τσάι, γλυκά, ρούχα και άλλα πρακτικά δώρα, σε αυτή τη φτωχή και απομονωμένη γωνιά της Ασίας επιλέγουν αυτό το ναρκωτικό... 

Όπως λένε, αυτό το πανίσχυρο διεγερτικό που έχει κατηγορηθεί ήδη για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μπορεί να μπει στη χώρα πανεύκολα, πιο εύκολα κι από ένα πακέτο τσιγάρα, ενώ όσοι κάνουν χρήση του και φροντίζουν με αγάπη να το δωρίζουν στους οικείους τους, είναι σα να ξεχνούν τις θανατηφόρες συνέπειες του. 

Σύμφωνα με τον Αντρέι Λάνκοφ, ειδικό στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ, στη Βόρεια Κορέα η μεθαμφεταμίνη, απολύτως λανθασμένα αντιμετωπίζεται σαν... ενεργειακό ποτό, όπως το Red Bull, κάτι που συνιστά μία τρομακτική παρανόηση των ιδιοτήτων του ναρκωτικού και των συνεπειών του.  

Στη δεκαετία του '90, όταν η φτωχή κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έβλεπε τα ταμεία της χώρας να αδειάζουν, είχε πρακτικά δώσει την άδεια για την παρασκευή του σκληρού ναρκωτικού, με την ελπίδα ότι η εξαγωγή του θα λειτουργούσε τονωτικά για τα πενιχρά οικονομικά της χώρας.

Βέβαια, η κορεατική χερσόνησος δεν γνώρισε τώρα τη μεθαμφεταμίνη. Η σχέση της με το πανίσχυρο ναρκωτικό πάει βαθιά μέσα στον χρόνο και για την ακρίβεια στις αρχές του 20ού αιώνα με τους στρατιώτες να βρίσκουν παρηγοριά στη ναρκωτική ουσία. Η σχέση των στρατιωτών με τη μεθαμφεταμίνη έγινε πιο στενή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τους χορηγούσαν το ναρκωτικό για να αντέχουν τις κακουχίες και τη φρίκη του πολέμου και να μη χάνουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. 

Όσο για την περίοδο από το 1970 και μετά, ουκ ολίγοι διπλωμάτες είχαν συλληφθεί στην προσπάθεια τους να εισάγουν παρανόμως το ναρκωτικό στη χώρα. 

Στη δεκαετία του '90, όταν η φτωχή κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έβλεπε τα ταμεία της χώρας να αδειάζουν, είχε πρακτικά δώσει την άδεια για την παρασκευή του σκληρού ναρκωτικού, με την ελπίδα ότι η εξαγωγή του θα λειτουργούσε τονωτικά για τα πενιχρά οικονομικά της χώρας. Σύμφωνα με μελέτη της Sheena Chestnut Greitens του Πανεπιστημίου του Μισσούρι το 2014 κάπως έτσι άνοιξε η κερκόπορτα παράδοσης της χώρας αρχικά σε μικρές εγκληματικές οργανώσεις και στη συνέχεια στα χέρια των μαφιόζων της ιαπωνικής Υakuza.

Στα 00s, η παραγωγή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ήταν σαφώς ελεγχόμενη και επιδοτούμενη από την κυβέρνηση σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ωστόσο άρχισε να μειώνεται. Στη χώρα άρχισαν να δημιουργούνται μικρά εργαστήρια παραγωγής που διοχέτευαν το ναρκωτικό στην τοπική αγορά, ενισχύοντας την παρα-οικονομία.  

Σήμερα, εν μέσω ενός έτους όπου οι παροχές υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικών βοηθημάτων στη Βόρεια Κορέα περνούν κρίση, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε οπιούχα και διεργερτικά τύπου αμφεταμίνης, καθώς λανθασμένα θεωρούνται ένα είδος εναλλακτικής λύσης ή υποκατάστατου φαρμάκων που κοστίζουν ακριβά ή είναι απολύτως δύσκολο να βρεθούν στη Βόρεια Κορέα. 

Σύμφωνα με την Greitens εκείνο που δεν υπογραμμίζεται με κανέναν επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο στη χώρα είναι ότι «η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική, οπότε είναι εύκολο για τους casual χρήστες να αναπτύξουν περισσότερη εξάρτηση και εθισμό σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα».

Ας σημειωθεί, ότι η τάση να ανταλλάσσει ο κόσμος πρωτοχρονιάτικα δώρα... μεθαμφεταμίνης επισημάνθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα από το ειδησεογραφικό δίκτυο Radio Free Asia,το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Radio Free Asia αναφέρει διάφορες ανώνυμες πηγές, λέγοντας ότι το έθιμο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι επίσημες αρχές της χώρας αρνούνται ότι οι πολίτες της χρησιμοποιούν, παράγουν ή δωρίζουν μεθαμφεταμίνη, ενώ αρνούνται κατηγορητικά ότι ναρκωτικές ουσίες διακινούνται ελεύθερα μεταξύ των νέων της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το "pingdu" - όπως ονομάζεται το... παράξενο έθιμο και πρόκειται για κορεατική μεταγραφή της κινεζικής λέξης που περιγράφει το «φάρμακο από πάγο» κάνει θραύση μεταξύ των νέων και όχι μόνο την Πρωτοχρονιά. 

Ήδη από το 2016 θεωρείται ιδανικό δώρο γενεθλίων, αποφοίτησης, αρραβώνων, ιδανικό διάλειμμα ή συμπλήρωμα ευχαρίστησης σε διακοπές, αργίες και οικογενειακές συγκεντρώσεις, μια συνήθεια που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Βορειοκορεατών και λόγω αυτής της τριβής, σχεδόν έχει ατύπως "νομιμοποιηθεί" και αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που άλλες χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν το χασίς μεταξύ παρανομίας και σιωπηλής συγκατάβασης. 

Από την πλευρά του ο Justin Hastings, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένως τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τη μία ο χρηματισμός των αστυνομικών αρχών και από την άλλη η διείσδυση του ναρκωτικού στη ζωή των πολιτών έχει δημιουργήσει μία κουλτούρα που ισορροπεί ανάμεσα στον θανάσιμο κίνδυνο και τη γιορτή...  

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει οδηγήσει σε μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο τόσο για να βγάλουν χρήματα όσο και για να περάσουν καλά, οπότε ανάμεσα σ' αυτά τα δύο η όποια επίσημη απαγόρευση από το κράτος δεν έχει απολύτως καμία σημασία», εξηγεί ο κ. Hastings.

Ο Greg Scarlatoiu, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, και μέλος του think tank της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το καθεστώς του Kim Jong-un, του ηγέτη του Βορρά, επικεντρώνεται εδώ και καιρό στην ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων, επενδύοντας όλους τους οικονομικούς πόρους εκεί.

«Για όσο καιρό η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν αποτελεί πρόκληση για το καθεστώς, αλλά μάλλον παρεμποδίζει τον τροπο με τον οποίο σκέφτονται και ζουν οι πολίτες της Βόρειας Κορέας, η επίσημη κυβέρνηση θα επιτρέπει σιωπηρά αυτή την κατάσταση, χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζει τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών», καταλήγει χωρίς περιστροφές ο Scarlatoiu.

Με στοιχεία από Νytimes.com

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM