Από αύριο επίσημα «Βόρεια Μακεδονία» - Έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Από αύριο επίσημα «Βόρεια Μακεδονία» - Έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια Facebook Twitter
ΕΡΑ
8

Σε ειδική τελετή αύριο, η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία της χώρας. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, ο πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή.

Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ταυτόχρονα η ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-MΠΕ

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ειλικρινά δεν κατανοώ γιατί υπάρχουν διαφωνούντες. Οι άνθρωποι όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Γιουγκοσλαβία επέλεξαν για σημαία τους τον ήλιο που βρήκε ο Ανδρόνικος στις λάρνακες που ανέσκαψε στην Βεργίνα.Έπρεπε η Ελλάδα να κινήσει γη και ουρανό για να τροποποιήσουν την σημαία τους οι φίλοι και βόρειοι γείτονες. Οι Μακεδόνες δηλαδή.
Θυμίζει, επίσης, τις σημαίες ανατέλλοντος Ηλίου της Ιαπωνίας:https://en.wikipedia.org/wiki/Rising_Sun_Flagκαθώς και την σημαία της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας:https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_Air_Forces#/media/File:Flag_of_the_Soviet_Air_Force.svgεπίσης τα εμβλήματα των Σοβιετικών Δημοκρατιών, που περιείχαν -όλα ανεξαιρέτως- ήλιους με ακτίδες:https://en.wikipedia.org/wiki/Emblems_of_the_Soviet_Republicsκαι -γενικότερα- σοσιαλιστική εραλδική:βλ.Current emblemshttps://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_heraldry
Η χρωματική παλέτα της σημαίας είναι κλασική και παλαιά:The flag of the People's Republic of Macedoniahttps://en.wikipedia.org/wiki/Flags_of_the_Republic_of_Macedonia#/media/File:Flag_of_Macedonia_(1944%E2%80%931946).svgεπιμένω ότι μου θυμίζει κομμουνιστική εραλδική:https://en.wikipedia.org/wiki/National_emblem_of_the_Republic_of_Macedonia#/media/File:State_Coat_of_arms_of_Macedonia.svg...για να μην πω και κονστρουκτιβισμό.Σε κάθε περίπτωση ας ελπίσουμε ότι η υιοθετημένη, απ' το 1995, σημαία της Β.Μακεδονίας:https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_the_Republic_of_Macedonia#/media/File:Flag_of_Macedonia.svgθα σταματήσει να παραπέμπει στην ελληνική:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_flags#/media/File:Flag_of_Greek_Macedonia.svgκαι σε κάθε περίπτωση η Αριζόνα το κάνει (πολύ) καλύτερα:https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Arizona#/media/File:Flag_of_Arizona.svg:-)
Αν κάνεις πλάκα έχει καλώς. Χαχα, να διασκέδασα κι εγώ.Αν όχι, σφάλλεις.https://fotw.info/flags/mk_verg.htmlΣτην Κύπρο αυτό το λένε identity theft και είναι ποινικό αδίκημα. Εμείς -που δεν είμαστε τόσο ακριβείς νομικά- θα το λέγαμε απλά απάτη.Τσακωθήκαμε με τους κλέφτες ταυτότητας για την σημαία διότι ευθέως θέλαν να πλασαριστούν ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Όχι επί Γκρουέφσκι, όπως μας λένε τώρα τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά από το 1992 που ανεξαρτητοποιήθηκαν.Δεν θέλω να πω άλλα διότι έχουν αναλυθεί επαρκώς. Και για τον κορυφαίο πολιτικό Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον ρόλο της αριστεράς και τινών ακτιβιστών στα της Μακεδονίας. Από το 1924 κι εντεύθεν.
Γράφοντα επαναλαμβάνεσαι, όλοι γνωρίζουμε την σημαία που είχαν μεταξύ 1992 και 1995:https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia#/media/File:Flag_of_the_Republic_of_Macedonia_(1992%E2%80%931995).svgαλλά μήπως άλλα λέω εγώ κι άλλα λες εσύ;Μία τέτοια αίσθησις μου δίδεται.Επίσης δεν θα μου απαγορεύσεις να μου θυμίζει η σημερινή τους σημαία (1995 εντεύθεν) KAI σοσιαλιστικής αισθητικής πράγματα, που είχαν/έχουν στις σημαίες και τα εμβλήματά τους. Danke!