Έτοιμες είναι η πρώτες πινακίδες με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που θα τοποθετηθούν σε κυβερνητικά κτήρια και συνοριακά περάσματα στην ΠΓΔΜ, μόλις ενεργοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

 

Οι πινακίδες, φωτογραφίες των οποίων δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, θα αναρτηθούν εντός της εβδομάδας.

 

 

 

Αργότερα τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να στείλει στα Σκόπια την ρηματική διακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει επισήμως ότι η Βουλή υπερψήφισε το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο NATO, που ήταν η τελευταία υποχρέωση της Αθήνας για την ενεργοποίηση της συμφωνίας.

 

Μόλις λάβει την ρηματική διακοίνωση η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που την αναγνωρίζουν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι πλέον έχει μετονομαστεί και θα τους ζητήσει να χρησιμοποιούν το καινούργιο συνταγματικό όνομα.

 

Πέραν των πινακίδων, θα αλλάξουν τα ονόματα δρόμων και κτηρίων που φέρουν το παλιό όνομα.

 

Επιπλέον, η μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα πρέπει να αποτυπωθεί και στα καινούργια κρατικά έγγραφα ενώ παλαιότερα έγγραφα ταυτοποίησης που έχουν διεθνή χρήση , κυρίως τα διαβατήρια, θα αντικατασταθούν σε βάθος πενταετίας.